В Алчевську московським попам віддали дитячий садок

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.07.2011 15:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14582

В Алчевську, що в Луганській області, будівлю дитсадка віддали в безкоштовну оренду для потреб Української православної церкви (Московського патріархату).

Протоієрею Олександр Устименко брав активну участь у виборах мера Алчевська

За словами місцевих депутатів, релігійній організації будівля потрібна більше, ніж музею, що також претендував на неї. Втім, дехто такий подарунок називає «офіційним хабаром». Позаяк священик, якому віддали в управління будівлю, агітував на виборах за міського голову Алчевська.

Будівлю колишнього дитсадка №31, який у 2004-му закрили через відсутність дітей, тепер віддали в безкоштовне користування на 49 років релігійній організації «Парафія Свято-Миколаївського храму» УПЦ (Московського патріархату). За таке рішення проголосувала міськрада Алчевська, де більшість складають представники Партії регіонів. Проти виступили члени ПСПУ та комуністи.

Депутат Микола Кириченко – один із тих, хто пропонував передати будівлю алчевському краєзнавчому музею. Адже експонати музею зараз перебувають у непридатному для зберігання приміщені. Обласна влада, за словами Кириченка, була готова допомогти з ремонтом будівлі дитсадка для музейних потреб.

Протоієрей на білбордах

Однак, більшість депутатів вирішили по-іншому. Микола Кириченко це називає не інакше як корупцією, згадуючи, що настоятель Свято-Миколаївського храму, протоієрей Олександр Устименко, агітував на виборах за нинішнього мера Алчевська.

«Я вважаю, що це офіційний хабар протоієрею Олександру Устименку за його активну участь в передвиборчій кампанії по агітації за одного з кандидатів. Він агітував за кандидата Чуба на посаду міського голови. Це виражалося не лише у словесній формі, а й в бігбордах, розміщених на центральних вулицях міста», – зазначив Кириченко.

Сам священик закиди у корупції відкидає. Каже, що ніяких домовленостей з міською владою не мав. Між тим визнає: агітаційні білборди з його зображенням існували.

Замість дитсадка – недільна школа

Що ж до використання будівлі дитсадка, то в ній планують розмістити православний навчально-освітній центр. Через два місяці, прогнозує протоієрей, розпочнеться реконструкція будівлі.

«У нас там буде недільна школа. Для дітей організуємо різні кружки. Крім того, створимо реабілітаційний центр для дітей-інвалідів. І спортом будемо займатися», – зазначив протоієрей Олександр Устименко.

Позицію церкви в даному випадку підтримує і начальник міського управління освіти Олена Колосовська. Будівля вкрай занедбана і вже декілька років пустує. За словами посадовця, у центрі міста й так вистачає дитсадків. А в православному навчально-освітньому центрі зможуть отримувати допомогу наркозалежні діти, зауважує Олена Колосовська.

«Є діти, які втратили орієнтири в житті, тобто це і наркозалежність. Можливо, створення центру дозволить, в якісь мірі, вирішувати в комплексі такі питання», – каже вона.

Опоненти передачі будівлі релігійній організації нагадують, що за Конституцією церква відділена від держави, а значить і від школи.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.