Вчені змогли добути енергію “з повітря”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 12.07.2011 01:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14592

Команда американських дослідників розробила технологію, що дозволяє об’єднати спеціальні сенсори і антени, надруковані на папері за допомогою струменевого принтера, щоб отримувати електричну енергію “прямо з повітря”.

Очолювана професором Меносом Тензерісом (Manos Tentzeris) команда дослідників зі Школи електричного та комп'ютерного інжинірингу (School of Electrical and Computer Engineering) штату Джорджія розробила технологію, що дозволяє об'єднати спеціальні сенсори і антени, надруковані на папері за допомогою струменевого принтера, щоб отримувати енергію для живлення мікроелектронної техніки “прямо з повітря”, повідомляє Gizmag.

Така технологія видобуває електроенергію з електромагнітних хвиль від FM-радіо до радарів в діапазоні від 100 МГц до 15 ГГц і вище. Антена захоплює цю енергію і перетворює її зі змінного струму в постійний. Отриману електроенергію можна зберігати в акумуляторах.

Під час випробувань команда змогла отримати сотні мілліватт, настроюючи свої антени на ТВ діапазон. Це не багато, але лідер команди Менос Тензеріс пояснив:

"Навколо нас існує велика кількість електромагнітної енергії, яку ніхто не використовує. За допомогою ультра-широкосмугової антени ми можемо використовувати різні сигнали в різних частотних діапазонах, що дає нам можливість значно збільшити кількість одержуваної енегріі".

У майбутньому, за словами вчених, такі мультичастотні сенсори, які можна буде розмістити на одязі, будуть в змозі виробляти понад мікровата електрики. Це небагато, проте такої потужності повинно вистачити для живлення, наприклад, одного або декількох мікропроцесорів.

Датчик (зліва) і ультра-широкосмугова спіральна антена, які були надруковані на папері за допомогою струменевої технології

Таким чином, блок живлення у вигляді бездротових датчиків незабаром буде доступний за дуже низькою ціною. Це буде сприяти його широкому застосуванню в різних галузях: хімічній, біологічній, військовій промисловості та індустріальному проектуванні.

Якщо ж з'єднати цю технологію з іншими способами видобутку електроенергії, наприклад, з сонячними панелями, то заряджені днем ​​акумулятори вночі не будуть розряджатися. Подібне рішення, як вважають автори розробки, зможе забезпечити електроживленням пристрої, що потребують більше 50 мілліватт - такої потужності вже може вистачити для більш-менш тривалої роботи мобільного телефону.

В ході випробувань вчені успішно "заживили" датчик температури, використовуючи електромагнітну енергію, отриману від телевізійного передавача, який перебував на відстані 500 метрів. Зараз готується ще один експеримент, в ході якого вони збираються активувати мікропроцесорний мікроконтроллер - просто тримаючи його в повітрі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.