Чому інвестори найбільшого вітропарку «Новоазовський» ховаються у тіні?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.07.2011 12:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14595

На узбережжі Азовського моря відкрили найбільший в Україні вітропарк «Новоазовський». Підприємство планує імпортувати 43 вітряні установки, що вироблятимуть енергію, яка зможе частково задовольнити побутові потреби такого міста, як сусідній Маріуполь.

Попри величезні податкові пільги з боку держави, влада утаємничила імена українських інвесторів, які витратили на вітряний парк 150 мільйонів доларів.
Вітряний парк «Новоазовський» на сьогодні найбільший в Україні проект із екологічно чистої енергетики.

«43 вітроагрегати будуть давати енергії більше на рік, ніж потребують чотири сусідніх райони, – Тельмановський, Новоазовський, Першотравневий і Володарський. І практично половина для такого величезного споживача, як Маріуполь», – розповідає екс-голова Донецької облдержадміністрації, а від сьогодні - міністр регіонального розвитку, будівництва й житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк.

Державні преференції і «зелений» тариф

Утім, для держави цей проект не є вигідним, зазначає голова комісії з регулювання електроенергетики України Сергій Тітенко. 43 сучасні вітряні установки парк купує у німецької фірми «Фурлендер» за понад 70 мільйонів доларів. Вони звільнені від мита та ПДВ.

Окрім цього, держава зобов’язалась купувати енергію вітростанції за спеціальним зеленим тарифом – 11,7 євроцентів за кіловат-годину, що вдвічі дорожче, ніж ціна теплової електроенергії. У співпраці з німецькою фірмою «Фурлендер», яку очолює науковець Йоахим Фурлендер, інвестори планують також організувати виробництво вітроустановок в Україні на базі краматорського заводу «Енергомашспецсталь». Попри значні державні пільги, офіційні особи тримають в секреті імена інвесторів від української сторони.

«Вітряний парк Новоазовська має як іноземних, так й українських інвесторів, про яких я зараз говорити не можу. Технічним інвестором є компанія «Фурлендер». Жодної копійки з державного бюджету, тобто всі 100 % коштів приватні», – говорить голова правління заводу «Енергомашспецталь» Максим Єфімов.

У проекті вітрової енергетики наразі відома доля лише німецької сторони – «не більше половини». На прохання Радіо Свобода оцінити рівень корупції в Україні, директор німецької фірми Йоахим Фурлендер відповів: «Я ж розпочав свою мову з довіри. І мене ця довіра не розчарувала. Я не знаю, як інакше працювати в Україні. Ми удвох і у нас дуже серйозний бізнес. Для мене ще важливі три слова: чесність, чесніть і ще раз чесність».

В обох підприємствах «засвітився» син Близнюка

Вітряний парк «Новоазовський» входить до складу інвестиційного проекту «Вітряні парки України», який є дочірньою компанією ТОВ «Торгівельний дім українських машинобудівних заводів». За повідомленням Інтерфаксу, серед акціонерів цієї компанії раніше значився син керівника Донецької області Сергій Близнюк.

До кінця минулого року син Анатолія Близнюка очолював наглядову раду заводу «Енергомашспецсталь», що планує випускати німецькі вітряки. Завод контролювала кіпрська фірма, що продала свою долю російським партнерам невдовзі після того, як держава виділила заводові безкоштовну підтримку у 172 мільйони гривень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.