Продаж сільськогосподарських земель може обернутися хаосом

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 12.07.2011 12:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14596

Першим питанням, який стоятиме на порядку денному Верховної Ради після літніх канікул, стане проект закону про ринок землі. Однак на практиці вільний продаж сільськогосподарських земель може перерости у хаос.

Перший крок до вільного продажу сільськогосподарських земель законодавці зробили ще перед канікулами – ухвалено закон про земельний кадастр.

Цей закон має зробити абсолютно прозорою інформацію про землі. Кожен громадянин зможе, наприклад, за допомогою інтернету дізнатися: хто власник земельної ділянки, яка ії площа або хто орендує, скільки років. Сьогодні цією інформацією володіють тільки чиновники та надають її не усім, зазначають у харківській організації «Спілка землевпорядників».

Земельний хаос. Приклад Харківщини

Після скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель, як очікується, вже на початку 2012 року чимало землевласників вийде на ринок з пропозицією про продаж ділянок. Зокрема, у Харківській області у володінні громадян перебувають майже два мільйони гектарів. Експерти вважають, що бюрократична машина не готова до формування ринку землі, а потенційним покупцям слід бути обережними.

Максимум п’ятьом з двадцяти людей, що відстояли чергу у ночі біля управління земельних ресурсів, вдається здати документи на оформлення землі. Та потім, замість прописаних у законі 5-10 днів, «місяцями, а частіше роками» доводиться очікувати спочатку на передачу документів у кадастровий центр, а потім на отримання бажаного держакту на землю.

«У нас, наприклад, два колишні радгоспи, це 400 чоловік, і досі не мають держактів»,- каже голова обласної громадської організації «Спілка землевпорядників» Роман Леонов. За його словами, навряд чи ситуація в офіційних інстанціях зміниться до січня 2012 року.

Наявність держакту - ще не гарантія

Майже усі держакти, що були видані до 2003 року, не зафіксовані у земельному кадастрі.

Як розповідає Ігор Балака, голова комітету з питань нерухомості, інвестицій та розвитку Європейської бізнес асоціації, «є багато випадків, коли під час продажу з’ясовується, що земельна ділянка вже належить комусь із сусіднього села ще з 90-их років. Або оформлення договору оренди зупиняє рішення суду, тому що на цю землю є держакт».

На думку Балаки, відсутність єдиного реєстру та бюрократичний безлад на користь спекулянтам, які попри мораторій і не припиняли скуповувати землю за різними «прихованими схемами».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.