До 2015 року в космосі з’являться роботи-заправники

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.07.2011 23:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14603

Напередодні закінчення програми із запуску космічних шатлів уряд США має намір стимулювати розвиток приватного космічного транспорту, а також покласти початок нової індустрії обслуговування супутників на орбіті.

Команда так званої Місії з роботизованої заправки вирушила в космос на борту космічного корабля Atlantis. Члени екіпажу будуть використовувати робота Міжнародної космічної станції (МКС) Dextre для тестування одноразових інструментів, призначених для заправки та ремонту існуючих супутників.

"Я б порівняв це з іграшками (для маленьких дітей) Fisher-Price, в хорошому сенсі", - сказав командир корабля Кріс Фергюсон в інтерв'ю перед польотом.

Обладнання для заправки космічних супутників вартістю $ 22,6 мільйонів буде встановлено у вівторок під час виходу у відкритий космос.

В апараті для заправки супутників є відсік для інструментів, низка необхідних деталей і бак для палива. Все це робот з МКС зможе використовувати для виконання різних завдань, наприклад, для заправки супутника, видалення захисних кришок або встановлення паливних клапанів.

Період тестування обладнання становить близько двох років. НАСА передбачає знайти партнера в цій сфері, щоб у 2015 році продовжити місію, заправивши метеорологічний супутник, що належить США, і дев'ять інших космічних кораблів на орбіті.

"Ми хочемо, щоб наданням цих послуг зайнявся комерційний сектор", - сказав Бенджамін Рід, заступник керівника проекту у відділі супутникового обслуговування НАСА.

Наразі на орбіті Землі перебуває близько 360 комерційних супутників зв'язку і 100 державних. "Якось у кожного з цих супутників закінчиться паливо, і їх доведеться викинути. Так робили завжди. Якщо існує робот, який зможе заправити їх, нам не доведеться позбавлятися від них", - сказав Рід.

Шаттл Atlantis, що вирушить в космос у п'ятницю, повернеться 21 липня.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.