Засудженим за вбивство Гонгадзе пом’якшили утримання - вони виправляються

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 13.07.2011 11:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14609

Валерію Костенку, засудженому до 12 років позбавлення волі за співучасть у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе, пом’якшили умови утримання.

Як пише "Комерсант-Україна", зараз він відбуває покарання у виправному центрі в Чернігівській області, у секторі з мінімальним рівнем безпеки і полегшеними умовами утримання.

Видання отримало відповідь Департаменту інформаційно-аналітичного забезпечення МВС на запит про місце відбування покарання колишніх співробітників Головного управління кримінального пошуку (ГУКП) МВС Миколи Протасова, Олександра Поповича й Валерія Костенка, засуджених у березні 2008 року за вбивство Гонгадзе.

У ньому сказано, що на 7 червня Протасов і Попович перебувають у Менській виправній колонії №91 Чернігівської області, а Костенко - у Домницькому виправному центрі №135 Чернігівської області.

У Домницькому виправному центрі утримуються особи, засуджені до "обмеження волі". Костенко, який, за його зізнаннями, "притримував ноги Георгія Гонгадзе" у той час, коли журналіста душив начальник ГУКП МВС Олексій Пукач, був засуджений до "позбавлення волі".

У Державній пенітенціарній службі пояснили, що Костенко з 21 липня 2009 року відбував покарання у Менській виправній колонії №91 Чернігівської області, але був переведений у сектор мінімального рівня безпеки з полегшеними умовами утримання при Домницькому виправному центрі згідно зі ст. 100, 101 Кримінально-виконавчого кодексу (RВК).

Відповідно до зазначених статей КВК, переводити в більш комфортні місця позбавлення волі можуть "ув’язнених, які стали на шлях виправлення".

Представник інтересів вдови Гонгадзе Валентина Теличенко вважає, що Костенко переведений із колонії у виправний центр на законних підставах.

"Ця людина спокутує свою провину, він єдиний, хто повністю визнав себе винним і заявив, що його життя скінчилося 16 вересня 2000 року (у день убивства журналіста)", - сказала вона.

Теличенко більше обурює те, що Пукач "утримується в комфортних умовах так званого СІЗО СБУ, а... перед судовими засіданнями взагалі вільно переміщується залою суду без охорони".

16 березня 2008 року Апеляційний суд Києва засудив Протасова до 13, а Поповича й Костенка – до 12 років позбавлення волі за причетність до вбивства Гонгадзе

У Домницькому виправному центрі, за інформацією, розміщеною на сайті управління ГПС у Чернігівській області, виготовляють меблі з ДСП і піддони. У центрі розташовані три гуртожитки для засуджених, банно-пральний комплекс, їдальня, бібліотека, клуб. Є також "кімната психоемоційного розвантаження, приміщення для проведення духовної роботи й здійснення релігійних обрядів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.