Чергова здача державних інтересів “русскому міру”: підвищення ввізного мита на авто в Україну вигідно для Росії - експерти

Автор/джерело -  © Корреспондент.biz



Дата публiкацiї - 13.07.2011 15:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14611

Підвищення ввізних мит на імпортні автомобілі, якого домагаються українські автовиробники і автоскладальники, буде вигідно, насамперед, Росії, а не вітчизняній економіці, впевнений керівник відділу продажів Avis-України Павло Сукненко.

Ви думаєте - це корейське авто? Даремно...

Про це він розповів, коментуючи розслідування, розпочате Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі щодо автомобільного імпорту в Україну.

"Між Україною і Росією з 1994 року діє угода про безмитну торгівлю. В рамках цієї домовленості автомобілі місцевого складання ввозяться на територію країн-учасниць без сплати митних зборів. Як тільки запрацює схема з високим митом, ми будемо споживати російські іномарки з локалізацією виробництва 50% і вище, і, тим самим, підтримувати економіку Росії", - розповів Сукненко.

За його словами, за останні кілька років у Російській Федерації під тиском уряду багато виробників організували виробництво з локалізацією від 20% до 50% і обіцянкою найближчим часом збільшити локалізацію до 50%, там, де вона поки менше.

"Приклади автомобілів з ​​локалізацією близько 50% вже є: Hyundai Accent, VW Polo Sedan і Renault Logan MCV. Їх виробляють за повним циклом в Росії і завозять безмитно до нас. Більш того, такі бренди, як VW, Toyota , Ford, Renault і інші продовжують активно інвестувати в російське автомобілебудування. І саме машини цих марок зараз складають левову частку українського автоімпорту. Потрібно чесно визнати, що виробництво цих автомобілів в потрібному обсязі в Україну навряд чи можливо найближчим часом. Якщо мита підвищать, Україна нічого не залишиться окрім як стати залежною від Росії по ще одному пункту", - сказав експерт.

Нагадаємо, що наприкінці червня Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розпочала спеціальне розслідування щодо імпорту в Україну легкових автомобілів. Йдеться про імпорт більшості легкових машин з об'ємом двигуна 1-2,2 л, незалежно від країни походження. Комісія встановила, що з 2008 по 2010 рік на тлі скорочення попиту на внутрішньому ринку зріс імпорт легкових автомобілів - їх частка в продажах за цей період збільшилася на 16 п. п.



Відомий анекдот:

Купила компанія Мерседес завод АвтоВАЗ. Перенастроювали виробництво, запускають конвеєр ... Бац! На виході "Жигулі"!

Демонтують обладнання, пригнали нове з Німеччини, встановили, налагодили, запускають. Знову "Жигулі"!

Звільняють увесь персонал заводу, привозять працівників з Німеччини, налагоджують, перевіряють, запускають. А на виході знову - "Жигулі"!

Біля заводу пагорб, на ньому відпочивають гол. інженер і директор заводу (обидва з приставкою "екс"). Дивляться на все це. Інженер директору:

- А я тобі казав - місце прокляте! А ти все - «руки з дупи, руки з дупи».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.