В Тернополі демонтували статую Святовида

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.07.2011 03:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14613

У Тернополі зі скандалом комунальними службами було демонтовано копію Святовида, т. зв. “Збруцького ідола” - пам’ятки слов’янського мистецтва Тернопільщини, який зараз зберігається у Кракові.

Голова місцевої громади Об'єднання рідновірів України Ігор Аркуша повідомив, що ця скульптура була подарована місту Тернополю, повідомляє сайт "Рідна Віра".

Образ Святовида виготовив український митець Олексій Альошкін. Було надано запит у краєзнавчий музей, і невдовзі звідти мали надати висновок, щоб оформити усі документи для встановлення скульптури. Але влада не стала чекати завершення оформлення документації і негайно приступила до демонтажу.



Натомість незаконні церковні будівлі в Тернополі ніхто не зносить, що підкреслює упереджене ставлення до сповідників Рідної Віри, що є прямим порушенням Конституції України.

Як ми повідомляли, 9 липня в Херсонській області після протесту священиків Московського патріархату демонтували скульптуру іншого язичницького бога - слов`янського Дажбога.

Світовид — Бог Осіннього Сонця – є “Богом Правія і Навія”, який Землю, Сонце наше і Звізди держить і Світ міцнішим творить”. Світовид часто називався Святовитом – це його давніша назва, а також таке його ім’я переважало у західних слов’ян.

“Збруцький ідол”, як часто називають статую Світовида, відтворює бога, який одягнутий, як стверджують енциклопедичні українські видання, “в давньоруську князівську шапку, і з чотирьох боків прикрашений трьома ярусами малюнків, які відповідають тогочасним релігійним уявленням про три світи. Верхній ярус зображує небо і слов’янських богів, середній – землю, а нижній – пекло”. Мається на увазі світ Прави, Яви і Нави.

У верхньому ярусі стутуї Світовида зображені озброєний Перун-громовержець, сонячний Дажбог, богиня злагоди, краси й любові Лада з перснем і богиня землі Макош із рогом достатку. Це – світ Прави. П’ятий бог – Велес – зображений внизу як основа, на якій тримається вся світобудова. У середньому ярусі – світі Яви – зображені земні люди.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.