Московського політгастролера викинули з України

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 14.07.2011 10:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14616

Окружний адміністративний суд Криму в середу ухвалив рішення про видворення екс-президента Криму й нинішнього громадянина Росії Юрія Мєшкова з території України.

Екс-президента Криму Юрія Мєшкова затримали в середу, 13 липня, в Ялті. Його відразу відправили до Окружного адміністративного суду автономії, який і ухвалив постанову про негайне видворення скандального політика. Мєшков, однак, судового рішення не визнав.

«Де-юре я - президент Криму, ніхто не має права притягати мене до відповідальності та видворяти з Криму... Я відмовляюся покидати батьківщину. Нехай цей режим доведе цю справу до кінця, але я повернусь - живим або мертвим», - заявив він.

Мєшкова прибув до Криму на початку липня з особистих причин: в травні в Сімферополі трагічно загинула його колишня дружина. Це перший за останні 16 років приїзд до автономії колишнього президента, обраного на цю посаду 30 січня 1994 року. Правління Мєшкова супроводжувалось постійними конфліктами з Верховною Радою Криму, та ледь не призвело до збройного протистояння в автономії, що і змусило Київ врешті втрутитися в ситуацію. 17-го березня 1995 року Верховна Рада України скасувала колишню конституцію Криму й майже 40 кримських законів, зокрема і про інститут президентства. Після цього Мєшков виїхав до Москви, де зараз працює викладачем в юридичній академії.

Заклики до зміни конституції

Перебуваючи нині в Криму, екс-президент провів прес-конференцію, на якій закликав кримчан відновити кримську конституцію 1992 року, та змінити владу в автономії. Це викликало різко негативну реакцію голови уряду автономії Василя Джарти, який не виключив, що через висловлювання Мєшкова може бути порушена кримінальна справа. «Приїхав громадянин Російської Федерації, закликає брати вила. На кого? На людей, на владу?», - заявив кримський прем'єр.

Не забарилась з реакцією й Служба безпеки України. Вона кваліфікувала дії Мєшкова як заклики до зміни конституційного устрою України та посягання на її територіальну цілісність і звернулась до суду з вимогою видворити його з країни із забороною в'їзду на п'ять років. Відразу після судового рішення про депортацію екс-президента співробітники СБУ відвезли Мєшкова до Росії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.