Археологи знайшли булаву часів Юрія Долгорукого

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 14.07.2011 11:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14617

Під час розкопок у селі Пересопниця на Рівненщині волинські археологи знайшли унікальну давньоруську булаву XII-XIII ст.

Невеличкий уламок булави (розміром 4х5 сантиметрів) виготовлений з бронзи і вкритий позолотою.

"Це дійсно дуже цінна знахідка, адже булава - не бойова. Бойова всередині була б залита свинцем. А ця - пустотіла, виготовлена ​​з бронзи і покрита позолотою. Така булава у Стародавній Русі була символом влади!", - розповів науковий співробітник ДП "Волинські старожитності" Михайло Вашета.

З місцевістю, де була зроблена знахідка, пов'язані імена кількох великих князів. Це Юрій Долгорукий і його син Андрій Боголюбський.

Історики не поспішають робити сміливі припущення, але і не беруться заперечувати, що знайдена булава могла належати легендарному засновнику Москви або його нащадку. У крайньому випадку - їхнім іменитим воєначальникам.

"Є кілька князів, які пов'язані з нашими землями та північно-східними теренами Русі: засновник Москви Юрій Долгорукий та його син Андрій Боголюбський. Вони обидва бували на Волині. Можна припустити, що булава належала комусь із них або ж їхнім воєначальникам", - зауважив Вашета.

Проте археологи знайшли не цілу булаву, а її уламок. Слідів деформації від удару не видно. Це дозволило науковцям зробити припущення, що булава була розбита ударом холодної зброї по вертикалі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.