Луценка видалили з зали суду, журналістів на суд практично не допусають

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.07.2011 11:26 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14618

Юрія Луценка видалили з дали суду за виголошення заяви.

Сьогодні міліція знову обмежила доступ журналістів до зали судового засідання, де розглядається кримінальна справа екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, повідомила прес-служба "Народної самооборони".

Спочатку, приблизно о 9:30, представникам преси дозволили прохід до зали, але потім під приводом того, що в залі більше немає місця, прохід заборонили.

З початку засідання суд поставив на обговорення питання, чи дозволити засобам масової інформації подальшу трансляції судового засідання, а також фото- та відеозйомку.

Представники прокуратури висловились “за”.

Адвокат Ігор Фомін заявив, що продовження трансляції відповідало б вимогам Конституції, і інші захисники підтримали позицію Фоміна.

Адвокат Олексій Баганець заявив, що у випадку, якщо свідок, який буде давати покази в суді, буде проти трансляції, то її слід припинити, а в інших випадках видеотрансляція судового засідання не зашкодить.

Юрій Луценко наполягав на продовженні трансляції, оскільки якщо процес відкритий, то ЗМІ мають право фіксувати всі аспекти судового засідання. Він нагадав, що Кримінально-процесуальний Кодекс, на підставі якого суд може заборонити трансляцію, був прийнятий ще в 60-их роках минулого сторіччя. “Зараз будь-який журналіст зможе записати покази свідка на диктофон, вийти з зали суду і дати прослухати запис будь-кому. Тому те, що в 60-их роках було актуальним, на сьогодні є просто маразматичним”. Юрій Луценко також нагадав, що так званий “таємний” 18-ий том кримінальної справи насправді складається з 4 папірців, які є і в інших томах справи, а його було зроблено “таємним”, щоб перешкодити публічності розгляду всієї кримінальної справи. Екс-міністр зазначив, що у випадку прямої трансляції всі брехливі покази свідків будуть викриті. “Насправді все це лусне, як мильна бульбашка, якщо на засіданні будуть присутні представники ЗМІ”, - переконаний Юрій Луценко.

Суд, порадившись на місці ухвалив, заборонити в залі судового засідання відеозапис, фото- та відеозйомку до моменту проголошення остаточного рішення по справі, щоб “не спричинити тиск на свідків”.

Луценко, коментуючи це рішення, заявив, що припинення відеотрансляції судового засіданні — це реакція влади на виступ його адвоката Олексія Баганця, який на минулому засіданні подав клопотання про повернення справи до дослідування, вказавши у ньому на безліч надуманих фактів, що містяться у справі: “Це реакція на виступ Баганця, який від їх звинувачень не залишив камня на камені. Телебачення — це ключ до формування громадської думки, саме тому його було вирішено вимкнути. Враховуючи, що Янукович зараз відпочиває у Криму, трансляцію вимкнули аби не не псувати йому відпочинок”.

Після припинення трансляції судового засідання Юрій Луценко почав зачитувати заяву. Водночас суддя Вовк намагався його зупинити, посилаючись на те, що суд перейшов до етапу судового слідства, і надав слово прокурору для зачитування обвинувального висновку. Незважаючи на це, Юрій Луценко заявив, що суд заборонив йому скористатись передбаченим Конституцією правом на суд присяжних, правом на зміну запобіжного заходу, правом вільного вибору захисника (суд відмовився допустити в якості захисника депутата Геннадія Москаля), правом викликати свідків захисту.

Також Луценко нагадав, що суд відмовив йому у праві відвести головуючого суддю Вовка в зв'язку з відкритими проти нього кримінальними справами, відмовив у праві відвести і весь склад суду. “Мені відмовлено в зупиненні розгляду справи через її необґрунтованість, відмовлено у відправленні кримінальної справи на дослідування, і відмовлено у висвітленні засобами масової інформації судового процесу”, - заявив Луценко.

Після того, як екс-міністр оголосив цю заяву, суддя Вовк встав і сказав: “Я змушений видалити вас з зали суду через порушення судового процесу”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.