Україна для людей. Ягоди і фрукти на столичних ринках б’ють цінові рекорди

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 14.07.2011 18:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14623

У столиці ягоди та фрукти взяли нову цінову висоту з відміткою в 40 гривень.

Кислі плоди - найдоступніші на ринках. Так, за вишню просять - 8 гривень, а от за велику, соковиту черешню хочуть виручити навіть до 48 грн.

Персики в цьому сезоні коштують дешевше черешні - верхня ціна на ринках Києва досягає 35 грн. Торговці пояснюють такі ціни погодними умовами - то спекою, то зливами. Не кожен аналітик хоче коментувати ситуацію з цінами на солодкі плоди, а якщо й висловлює свою думку, то запевняє, що ціна залежить від покупця.

Керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства «ААА» Марія Колесник прокоментувала ситуацію з цінами на ягоди-фрукти таким чином:

«В Україні трималася погода, що не стимулювала зниження цін. Від дощів постраждала і кущова ягода малина , ввібравши багато води. Якщо її зібрали мокрою, то не зберегли, тому що ягода пустила сік, втратила свій товарний вигляд. Відповідно, на добірну малину зросла ціна, і продавці виставляють її на продаж вже не кілограмами, а пластиковими стаканчиками по 300 мл, щоб не відлякати ціною покупця. Ціни на ягоди-фрукти сильно відрізняються, по одній і тій самій позиції скачки досягають 10 гривень. Тенденція нинішнього сезону - верхня шкала цін доходить до 40 гривень. Думаю, оскільки погода нормалізувалася, у продавців поменшає аргументів для підвищення цін. Важко сказати, яка реальна ціна ягід в сезоні-2011, так як не всі вони вирощуються на плантаціях. Наприклад, чорницю збирають люди, і розрив між їхньою ціною і кінцевою у реалізаторів - в рази. А ось продають за тією ціною, за якою споживачі готові купувати.

На думку експерта, ягода по 40-50 гривень влітку - це вже занадто. Вони вважають, що якби люди перестали купувати товар за такою ціною і ягода почала псуватися у великих обсягах, тоді ціни стрімко пішли б вниз. «Значить, пропозиції, існуючого на ринку, цілком достатньо, і за цією ціною ягоди покупці розбирають, адже людей у ​​Києві багато», - вважають експерти.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.