Учені з’ясували, яким чином людина “покидає своє тіло”

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 15.07.2011 17:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14634

Вчені з’ясували, чому деякі люди переживають галюцинації, пов’язані з покиданням своєї фізичної оболонки - “виходити з себе” їх змушує особлива частка мозку.

Галюцинації і сни, в яких люди переживають вихід з власного фізичного тіла, прийнято пов'язувати з порушеннями психіки. Феномен цей вивчений мало, проте відомо, що такі переживання можуть бути викликані душевними травмами, зневодненням, прийомом психоделіків. Як показує медична практика, трапляються ці галюцинації в різний час життя і у цілком здорових людей.

Британські вчені вирішили зрозуміти, що відбувається в голові здорових людей, знайомих з такими переживаннями. За даними психологів, приблизно кожна десята здорова людина коли-небудь у житті відчувала те, що психологи називають "досвідом поза тілом" (Out-of-body experience - OBE).

Вчені встановили, однак, що в студентському середовищі цей показник коливається від 20 до 25%.

"Схоже, всіх нас можна розділити за рівнем того, наскільки нестабільна й нестійка робота нашої скроневої частки, і тому деякі люди більш чутливі до таких переживань", - пояснив автор дослідження Джейсон Брейтуейт з Бірмінгемського університету (University of Birmingham).

Скронева частка є частиною кори головного мозку, що відповідає за вищу нервову діяльність людини. Вона відповідає за інтерпретацію сигналів, що надходять від органів почуттів та іншої інформації, що виходить від тіла, і співвідносить її з "картою тіла".

Це дозволяє людині завжди відчувати себе всередині її фізичної оболонки. Якщо ця інтерпретація порушується, людина може відчувати себе на час покинув своє тіло.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.