Кремлівські генерали метикують, як розмістити у Криму свої ядерні арсенали

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.07.2011 15:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14656

На Чорноморський флот Росії необхідно повернути стратегічну авіацію, зокрема, ракетоносці ТУ-23М3.

Про це заявив начальник морської авіації ЧФ Російської Федерації генерал-майор Олександр Отрощенко в інтерв’ю флотській газеті «Флаґ Родіни», відповідаючи на запитання, які бойові машини він хотів би бачити у складі Чорноморського флоту. Разом із тим, експерти називають заяви генерала утопічними.

За словами генерала Олександра Отрощенка, він має на увазі насамперед літаки ударної авіації «з великим радіусом дій, з високоточною і потужною зброєю, щоб, не заходячи в зону враження ППО противника, ефективно її застосовувати, в тому числі і проти кораблів будь-якого класу, включаючи авіаносці», – сказав начальник авіації Чорноморського флоту Росії в інтерв’ю флотським журналістам.

Російський генерал уточнив, що мова йде про стратегічні ракетоносці ТУ-22М3, які раніше базувалися в Криму і були здатні нести ядерну зброю, а також про модернізовані СУ-24М. За його словами, останні можуть надійти на Чорноморський флот уже наприкінці липня. Водночас Олександр Отрощенко зізнався, що ЧФ Росії відчуває брак досвідчених пілотів, оскільки майже усіх їх звільнили у рамках армійської реформи. Також на Чорноморському флоті відсутній тренажер для підготовки льотного складу.

Генерал малює повітряні замки?

Джерела Радіо Свобода на Чорноморському флоті теж інформують про серйозні кадрові проблеми і для укомплектування навіть тих літаків, що нині базуються на кримських аеродромах в селищах Кача і Гвардійське. Якщо надійдуть нові, то на них просто нікому буде літати, кажуть офіцери на правах анонімності.

Разом із тим, експерти зазначають необґрунтованість заяв генерала про можливість швидкого переоснащення флотської авіації, а тим більше – переведення до Криму стратегічних літаків. Керівник севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик висунув дві версії, але обидві, за його словами, унеможливлюють розміщення такої техніки на території України. Він вважає, що це або самодіяльність генерала, який просто мріє командувати стратегічними літаками, або ж спеціальне вкидання інформації, узгоджене на верху, щоб перевірити реакцію офіційного Києва.

Директор аналітичного центру «Номос» Сергій Кулик вважає, що реакція української влади має бути однозначною: будь-яке перекидання літаків, що змінить військово-політичну ситуацію в цьому регіоні Європи, – неможливе, оскільки це призведе до порушення взятих Україною міжнародних зобов’язень.

Експерт також переконаний, що без офіційного дозволу Києва росіяни не ризикнуть перекидати до Криму нові літаки, а такий дозвіл малоймовірний, особливо щодо стратегічних ракетоносців.

Тим часом, прес-центр Чорноморського флоту Росії ніяк не коментує заяву начальника флотської авіації генерала Олександра Отрощенка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.