Захисники Тимошенко звернулися до громадян України

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.07.2011 18:06 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14659

Сьогодні захисники лідера “Батьківщини” Юлії Тимошенко провели прес-коніренуцію, де оприлюднили звернення до громадян України.

Ми надаємо його текст без змін та коментарів:

Звернення захисників Юлії Тимошенко до України

Складні часи нових випробувань переживає зараз Україна на своєму двадцятому році незалежності, часи швидкої примусової деградації ключових демократичних інституцій нашої держави. Всі ми зобов’язані зробити свій посильний внесок в зупинення цих небезпечних тенденцій.

Ми, як правознавці, вирішили діяти в зрозумілій для нас правовій площині – захищати лідера опозиції Юлію Тимошенко в політичному судовому процесі, який може або остаточно зруйнувати залишки ілюзії правосуддя в Україні, або дати системі правосуддя шанс на позитивну реінкарнацію.

Вже протягом місяця стало очевидним, що всі вади, а скоріше пороки системи судочинства, з якою стикаються українці в повсякденному житті, проявилися в процесі Юлії Тимошенко особливо жорстко та очевидно.

Перший висновок є невтішним. В українській системі правосуддя спочатку визначається жертва, не має значення чи це пересічний громадянин, у якого хочуть відібрати квартиру чи це підприємець, який не підкорюється поборам, чи це політик, який бореться з системою, потім виноситься вирок, і лише після цього починається слідство та суд. Якщо так піде й далі, то наша професія захисника, адвоката поступово просто втратить сенс, а закони – силу. Захищаючи Юлію Тимошенко проти політичної атаки, ми віримо, що захищаємо всіх громадян України від остаточної ліквідації їх прав та свобод, а Україну від очевидного цивілізаційного регресу.

Саме тому всі наші дії будуть публічними та аргументованими, щоб кожен міг зробити висновки та долучитись до захисту вже своїх прав та свобод разом з нами.

Щоб з’ясувати якість роботи судової системи, ми будемо оприлюднювати кожен раз лише один очевидний факт в судовому процесі, який вартий уваги. Таким фактом профанації правосуддя в цю хвилину є позбавлення лідера опозиції Юлії Тимошенко права на захист, який є основоположним правом людини.

Вони хочуть судити її беззахисною. Ми не будемо зараз повертатися до фактів, які вже відбулися: не надання можливості та часу Юлії Тимошенко, Сергію Власенку та Миколі Титаренку ознайомитися з матеріалами кримінальної справи ані після завершення досудового слідства, ані під час попереднього розгляду справи в суді. Ми навіть не будемо говорити про незаконне позбавлення права Миколи Титаренка професійно та якісно захищати Ю.Тимошенко в суді та незаконне видалення Сергія Власенка з судового процесу, бо навряд чи наші слова можуть вплинути на скасування паном Кірєєвим цих незаконних рішень.

Зараз ми голосно заявляємо, що пан Кірєєв, за підтримки прокурорів, продовжує свою незаконну діяльність.

Новим захисникам Юлії Тимошенко, Олександрові Плахотнюку та Миколі Сірому, які допущені до захисту і які змушені підключатися до процесу з нуля, надано у порядку знущання над законом, мораллю та здоровим глуздом лише три дні для вивчення 5000 сторінок сумнівної кримінальної справи.

Це рішення пана Кірєєва важко назвати випадковістю. Це – ретельно спланована технологія позбавлення Юлії Тимошенко права на захист, це – технологія організації бліцкригу неправосуддя та якнайшвидшого виголошення вироку, давно вже спущеного з високих кабінетів.

В таких умовах стратегія нових захисників Юлії Тимошенко полягає в тому, щоб усіма законними методами спонукати пана Кірєєва відновити право на захист, гарантоване Юлії Тимошенко Конституцією та Кримінально-процесуальним кодексом, рівно як і зобов’язаннями України перед Радою Європи.

Наші дії наступні:

По-перше, ми зараз пред’являємо суспільству 5 тисяч аркушів матеріалів кримінальної справи Юлії Тимошенко і заявляємо, що з таким обсягом документів за три робочі дні ознайомитися неможливо!!!, а значить неможливо Юлію Тимошенко професійно захистити.

По-друге, ми запрошуємо представників правозахисних організацій, громадянського суспільства, журналістів три доби разом з нами знайомитися з цими матеріалами, фіксувати нашу відданість цій роботі.

По-третє, ми звертаємося до всіх адвокатів та правозахисників, вчених-правознавців – до юридичної спільноти України дати нам поради, що робити в такій екстраординарній ситуації.

По-четверте, ми звернемося до Уповноваженого з прав людини із закликом втрутитися в цю ситуацію з метою відновлення права Юлії Тимошенко на захист.

По-п’яте, наше звернення до Вищої ради юстиції із скаргою на дії Родіона Кірєєва стане тестом, який перевірить, кому насправді служить ВРЮ – закону чи політичним репресіям.

По-шосте, 22 липня ми подаємо ще одне клопотання пану Кірєєву про подовження терміну ознайомлення з томами кримінальної справи до розумного та реалістичного і після того будемо робити публічні висновки про якість суду, системи правосуддя та окремих її персоналій.

Сергій Власенко

Микола Сірий

Олександр Плахотнюк

Микола Титаренко


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.