Freedom House закликає Януковича перестати копати собі яму

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 19.07.2011 22:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14662

Кримінальне переслідування колишнього прем’єра Юлії Тимошенко є свідченням погіршення ситуації в Україні.

Про це йдеться у відкритому листі президента Freedom House Девіда Кремера, виконавчого віце-президента Атлантичної Ради Деймона Вілсона і запрошеного співробітника Атлантичної Ради Роберта Нуріка до президента Віктора Януковича, опублікованому на сайті Kyiv Post.

"Після перемоги на чесних та відкритих президентських виборах в лютому 2010, ви можете пишатися чималими здобутками для вашої країни", - йдеться в листі.

"Ваша правляча більшість в парламенті прийняла таку необхідну пенсійну реформу; нескінченні чвари, що характеризували адміністрацію вашого попередника, нарешті, позаду; ваш уряд домігся значного прогресу, наблизившись до завершення перемовин, щодо зони вільної торгівлі та угоди про асоціацію з Європейським союзом", - заявили автори.

"Проте вашим досягненням загрожує небезпека, якщо ви та ваш уряд не припините нехтувати правами людини та демократичними принципами", - підкреслили підписанти.

"Кримінальне переслідування колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, яку ви перемогли в другому турі президентських виборів минулого року, є свідченням погіршення ситуації в країні", - зазначається в листі.

"Її справа стала приводом для розгляду міжнародним співтовариством, як брутальне порушення законодавства з метою переслідування головних політичних опонентів", - додали автори.

Крім того, вони висловили занепокоєння перебуванням за гратами з грудня 2010 року міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

В листі зазначається, що "процедура проведення таких кримінальних розслідувань не викликає довіри ні в Україні, ні за кордоном".

"Чотири різні кримінальні справи було порушено проти Тимошенко. Служба безпеки України та Генеральна прокуратура, здається, вийшли з-під контролю і намагаються зачепитися за будь-що, що може бути використане як звинувачення проти Тимошенко з метою позбавити її права участі в майбутніх виборах", - вважають автори.

"У відповідь на зростаючу критику у зв'язку зі справою Тимошенко, ви нещодавно вирішили припинити будь-які втручання у процес розслідування. Так, такий крок міг би бути доцільним, але лише у разі справедливої та неупередженої процедури судового розгляду справи", - йдеться в листі.

Представники США закликали Януковича "втрутитися і припинити ці антидемократичні дії, доки не стало надто пізно, і ви не змушені відмовитися від членства в ЄС та припинити переговори".

"Тривалі тривожні тенденцій у вашій країні ведуть Україну до клептократії та авторитаризму. Це загрожує катастрофічними наслідками для країни. І це зовсім не те, для чого вас обрав народ", - зазначається в листі.

"Зараз час продемонструвати ваше вміння керувати країною, пане президент. І, як кажуть на Заході: якщо ви опинилися в ямі, то в першу чергу потрібно перестати копати, тобто потрібно припинити робити те, що ще більше ускладнює ситуацію. Ще не пізно, але часу у вас майже не залишилось", - додали автори листа.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.