Єжель вирішив не пасти задніх і розпочав військову реформу

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 20.07.2011 11:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14666

У Збройних силах України планується сформувати окремий рід військ - Сили спеціальних операцій

Про це повідомив начальник Генерального штабу - Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Григорій Педченко, інформуючи в Києві Верховного головнокомандувача Об´єднаних збройних сил НАТО в Європі адмірала Джеймса Ставрідіса про ключові реформи, які планується провести в українській армії до 2017 року.

Як повідомили в Департаменті преси та інформації Міністерства оборони, за словами Педченка, Сили спеціальних операцій будуть створені для підвищення можливостей ЗСУ щодо участі в антитерористичних та інформаційно-психологічних операціях, забезпечення безпеки національного морського судноплавства, захисту життя і здоров´я громадян та об´єктів власності за межами України.

Також Педченко зазначив, що одним із важливих елементів Концепції подальшого реформування та розвитку ЗСУ на період до 2017 року є продовження вдосконалення системи управління, в перспективну основу якої буде покладено принцип єдиного керівництва угрупованнями військ.

Так, у найближчій перспективі передбачається розформування чотирьох проміжних органів управління, об´єднання органів управління оперативного рівня, а також проведення функціонального перерозподілу бойового складу ЗСУ за призначенням у мирний час. Військові колективи будуть розділені на Сили постійної готовності, Сили бойового чергування і Сили нарощування та матимуть відповідний рівень укомплектованості особовим складом, озброєнням, військовою технікою та матеріально-технічними засобами. Як повідомив начальник Головного управління оборонного і мобілізаційного планування Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенант Валерій Аскаров, для забезпечення можливості ефективного застосування Збройних сил у різних ситуаціях передбачається поступовий перехід від видового до міжвидового принципу їх організаційної побудови. У зв´язку з цим планується створення двох оперативних командувань "Південь" і "Захід".

З метою стримування, локалізації та ліквідації збройного конфлікту, який може виникнути в короткий термін і мати швидкоплинний характер, передбачається створити у складі Збройних сил України Корпус негайного реагування.

Також передбачається якісно змінити стан озброєння та військової техніки ЗСУ і на кінець 2017 мати до 30% нових або модернізованих зразків. При цьому пріоритет у комплектації ОВТ буде віддаватися військовим частинам авіації, протиповітряної оборони, Сил спеціальних операцій, аеромобільного складу, розвідки та радіоелектронної боротьби, а також створення Єдиної автоматизованої системи управління.

Інтенсивність заходів бойової підготовки планується підвищити у середньому в 2 рази і надати їм міжвидовий характер. Виходячи зі ступеня укомплектованості підрозділів військовослужбовцями за контрактом, передбачається перейти від річного циклу навчання ЗСУ до циклу, який включатиме період інтенсивної підготовки, що підтримує і базовий періоди.

«У найближчі 6 років буде збережений мішаний принцип комплектування Збройних сил України військовослужбовцями строкової служби та за контрактом. При цьому питома вага контрактників наприкінці 2017 року становитиме до 80%», - поінформував учасників переговорів генерал-лейтенант Аскаров.

Він зазначив, що також на порядку денному українського військового відомства - удосконалення системи проходження військової служби в резерві, що забезпечить комплектування частин постійної готовності ЗС України.

«Час проведення серйозних реорганізаційних змін в Українській армії настав. До 2017 року ми маємо намір створити невеликі за чисельністю, мобільні, добре підготовлені, а головне, оснащені новими і модернізованими зразками техніки Збройні сили», - сказав генерал-полковник Педченко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.