Нардеп Власенко припускає, що вирок Тимошенко читатимуть у порожній залі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 20.07.2011 13:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14668

Адвокат, народний депутат Сергій Власенко, усунений від судового процесу у справі Юлії Тимошенко, в інтерв’ю Коммерсантъ-Украина, пояснив, чим захист екс-прем’єра не влаштовує суддя Родіон Кірєєв, а також сторона звинувачення.

Зокрема, журналісти процитували Тимошенко, яка назвала суддю Родіона Кірєєва фашистом.

"Я вам більше скажу - він гірше, ніж фашист. Бо Герман Герінг, який слухав справу Димитрова в 1934 році, будучи фашистом, дозволив пряму радіотрансляцію, давав можливість виступати, забезпечив право на захист, що спричинило за собою виправдувальний вирок", - зазначив Власенко.

Відповідаючи на питання, якою буде його роль у захисті Тимошенко після того, як його усунули від процесу, Власенко заявив: "Це вирішить Юлія Тимошенко, вона приймає глобальні рішення. Я сподіваюся, що ми знайдемо форму роботи. Я однозначно залишаюся в юридичній команді" .

"Щоб ви розуміли абсурдність порушеної справи: прокурор дозволив собі на судовому засіданні сказати приблизно наступне: навіщо вам так багато часу на ознайомлення, адже з тих 5 тисяч сторінок, про які ви весь час говорите, там тільки тисяча сторінок варта уваги, а решта - ні. І це говорить прокурор! Це маразм. Прокурор не був проінструктований і, будучи не надто обізнаним, ляпнув те, що вважав за потрібне, і сказав правду", - заявив адвокат.

Крім того, він вважає, що прокурор Лілія Фролова не має права перебувати в суді, бо відповідно до закону про прокуратуру та Кримінально-процесуальний кодекс прокурор, який підтримує державне обвинувачення в суді, повинен бути неупередженим, об'єктивним, і його основна мета - пошук істини.

"Юлія Володимирівна, перебуваючи у статусі обвинуваченої, має право говорити все, що завгодно, і вона не повинна бути неупередженою, а прокурор зобов'язаний. А ця пані (Лілія Фролова - ред.) дозволяє собі вислови, які мають явно ворожий характер стосовно Тимошенко, і це свідчить про її особисте негативне ставлення до Юлії Володимирівни, що, в принципі, неприпустимо", - заявив Власенко.

"Те ж саме стосується прокурора Шоріна, який дозволяє собі заявляти, що він вважає за необхідне доставити захисника до суду в примусовому порядку. У мене питання: на підставі якої статті КПК він збирається це робити? Це, здавалося б, дрібні приклади, але це приклади тієї ідеології, яку сповідує влада: один виганяє Тимошенко за те, що вона сидить, а Власенка за те, що він стоїть, іна дозволяє собі висловлювати щось щодо іміджу обвинуваченої, третій - давати поради, які не вкладаються в рамки КПК, при цьому перший ці поради втілює в життя, не маючи на те підстав", - додав він.

Відповідаючи на питання, чим, на йому думку, закінчиться справа, Власенко заявив: "При таких складових є дуже висока ймовірність того, що Кірєєв вижене всіх із зали, як він вже це робив, і зачитає вирок порожньому стільцю. У цьому вироку буде все те, що вкладуть в голову Кірєєву. Ви ж прекрасно розумієте, що він не самостійно діє".

У свою чергу журналісти Ъ-Украина поцікавилися, чи є у захисту Тимошенко хоча б один факт, який підтверджує те, що він несамостійний, що він маріонетка. "В даному випадку йдеться не про звинувачення, а про припущення, здогади і умовиводи, права на які мене ніхто не може позбавити. По-вашому "факт" - це спіймати Кірєєва на вході в Адміністрації Президента? Це нерозумно, він туди не ходить. Прослухати його телефонні розмови? Це порушення закону. Я кажу про інше. Саме поведінка цієї людини свідчить про те, що він явно заангажований, а це неприпустимо в його статусі. У нас в кримінальному процесі може бути одна ангажована особа - та, яку незаконно звинувачують у скоєнні злочину, а всі інші повинні бути неупередженими і шукати істину", - заявив він.

"Закон говорить про одне: якщо суддя небезсторонній, він не має права бути суддею в цьому процесі. Мені здається, що докази небезсторонності Родіона Кірєєва видно, але він із завзятістю, гідною кращого застосування, продовжує говорити: я суддя, а ви зобов'язані підкорятися моїм розпорядженням. Але я не раб на галерах, я зобов'язаний підкорятися закону. Якщо хлопчик Родіон Кірєєв вважає, що я повинен побудувати йому будинок, я все одно не буду цього робити, хоч він і головуючий в судовому засіданні", - додав Власенко.

Коментуючи думку журналістів, що в якийсь момент суддю Кірєєва "дістануть" настільки, що він просто заарештує Тимошенко на 15 діб, Власенко заявив: "За неповагу до суду немає відповідальності! За порушення порядку в залі судового засідання, згідно ст. 185 - 3 Кодексу про адміністративні правопорушення, передбачено штраф. Крапка".

"Тимошенко порядок не порушує. Вставати або не вставати - це елемент неповаги до суду, але це не елемент порушення порядку. Ось якби вона бігала залою, кидала документи - це було б порушення порядку", - заявив він.

"Суддя Кірєєв почав скаженіти, коли я поставив йому прості питання, а він не знав на них відповіді: я просив назвати норму КПК, відповідно до якої я зобов'язаний сидіти і називати його "ваша честь". Але немає такої норми в КПК - така норма є в Цивільно-процесуальному кодексі і застосовується в рамках цивільного процесу. Хлопчик переплутав! Те ж саме стосується вставання. За КПК вставати обов'язково, коли ви звертаєтеся до суду, даєте пояснення і робите заяви. Тимошенко не зверталася до суду - вона відповідала на його питання. Для нас важливо, щоб суддя дотримувався закону, не придумував норми, щоб він керувався тим, що написано, а не тим, що є у нього в голові", - додав він.

Нагадаємо, раніше Власенко, коментуючи своє видалення з зали суду і усунення від захисту екс-прем'єра заявив, що судді Кірєєву все одно кого видаляти із зали суду, а приймаючи рішення про усунення від справи суддя не послався на норму закону, керуючись якою він прийняв таке рішення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.