Чому уряду проФФесіоналів потрібна політична ціна на газ?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.07.2011 11:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14683

Ціна російського газу для України зросла до 354 доларів за тисячу кубометрів.

Такі розрахунки навів заступник міністра енергетики і вугільної промисловості України Володимир Макуха.

Російське блакитне паливо коштує зараз на 90 доларів дорожче, ніж на початку цього року. А у Росії попереджають, що у четвертому кварталі ціна може піднятися до 500 доларів за тисячу кубометрів. У відповідь Україні варто скоротити закупівлю газу і звернутися до суду, радять експерти.

Ціна російського газу для України розраховується щокварталу. Розрахунки міністерства енергетики і вугільної промисловості на цей квартал – 354 долари за тисячу кубометрів. За два з половиною роки, після підписання газових угод екс-прем’єром України Юлією Тимошенко з главою уряду Росії Володимиром Путіним, вона зросла удвічі.

Нинішній український прем’єр Микола Азаров переконував, що справедливо було б платити близько двохсот доларів за тисячу кубометрів. Натомість, голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер наполягає на тому, що ціна є ринковою і правильною.

Варто зменшувати споживання газу, Україна ж збільшує

Щоб не залежати від Росії, яка вже чимало років прагне «проковтнути» Україну високими цінами на газ, треба поступово зменшувати споживання і закупівлю російського блакитного палива. Про це заявив член комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу Олександр Гудима.

«Якщо б ми вже у десятому році дійшли до споживання російського газу в 25 мільярдів і зробили б відповідні плани на 2011 рік, Україна купувала б 22-25 мільярдів кубометрів газу. І це було б реальним. Але вона купує 50 мільярдів кубометрів газу протягом року. Треба ухвалити програму радикального скорочення споживання газу, треба кричати SОS! щодо того, що росіяни захоплюють усі наші стратегічні плацдарми. І крок за кроком зменшувати споживання, а ми його збільшуємо», – зазначає Олександр Гудима.

Україна тільки лякає зверненням до суду

Без поглинання «Газпромом» «Нафтогазу» Росія не погодиться на знижку щодо ціни на паливо. У цьому впевнений експерт, голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик. Адже є вигідний для Москви контракт і вмовляннями його не скасуєш. Єдиний можливий варіант без втрати національних інтересів України – звернення до міжнародних судових інстанцій.

«Потрібно було Україні йти до Арбітражного суду, щоб вносити зміни до «газового контракту» з Росією. У принципі, дуже серйозно змінилася кон’юнктура ринку, і за це юристам треба хапатися, доводити свою позицію. Цього Україна не зробила і тільки лякає. Це, фактично, психологічна проблема меншого брата перед старшим, тобто, бояться», – констатує експерт.

Багатомісячні спроби переконати росіян переглянути формулу ціни газу є поки що марними. Чергова спроба змінити думку росіян очікується 31 липня, коли до Києва має прибути з візитом президент Дмітрій Медвєдєв.

Від “Аратти”: на нашу думку, уряд Азарова умисно імітує бурхливу переговорну діяльність в абсолютно тупиковому напрямку. Бо очевидно, що Кремль, для якого газ є не тільки головним джерелом наповнення російського бюджету, а й стратегічною зброєю, вимагатиме від українських "стратегічних партнерів" конкретних майнових і політичних поступок. І тут формула дуже проста: дешевий газ - в обмін на державний суверенітет. Хоча приклад Білорусі наочно засвідчує, що дешевий газ - це шлях деградації економіки.

Який вихід? Вихід дуже простий - не бігати замкненими колами, а оптимізувати структуру споживання палива. Це, як раз те, що не потребує багато часу й грошей.

У структурі споживання найбільш витратними є теплокомуненерго, які вже давно прихватизовані олігархами. Якщо у виробництві газова складова впливає на собіватість, а відтак, на прибутки олігархів, то ТКЕ - монополісти. І населення, яке не має альтернативи, вимушено буде сплачувати будь-яку ціну за "послуги". І у власників просто немає стимулу, для скорочення споживання. Хоча вже давно стало очевидним, що комустичну систему централізованого тепло-водопостачання треба відправити на металобрухт, замінивши високопродуктивними будинковимми і індивідуальними системами.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.