У ГПУ щось не стикується: з шухляди витягнули справу Лазаренка

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 21.07.2011 14:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14685

Заступник Генерального прокурора Ринат Кузьмін розповів журналістам про нібито отрмані матеріали від американської юстиції щодо діянь Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка. У партії “Громада” ця аргументація викликала подив.

Генеральна прокуратура одержала від органів американської юстиції матеріали кримінальної справи проти колишнього прем`єр-міністра України Павла Лазаренка і його спільників, які вивчатимуться у рамках кримінальних справ проти лідера партії «Батьківщина», екс-глави уряду Юлії Тимошенко.

Як передає кореспондент УНІАН, про це виконуючий обов`язки генерального прокурора України Ренат Кузьмін повідомив сьогодні на брифінгу.

Він процитував деякі пункти звинувачення, в якому йдеться про компанію «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ), а також про компанію «Сомоллі Ентерпрайзес Лімітед», яка, як наголосив Кузьмін, за даними американського слідства, належать Тимошекно. Зокрема, у цих документах йдеться про те, що Лазаренко одноосібним рішенням видавав державні гарантії на борги ЄЕСУ перед російською компанією «Газпром» тощо.

Також Кузьмін повідомив інші факти, викладені у документах кримінальної справи.

«Документи передані Україні офіційно органами юстиції США і вивчатимуться у рамках кримінальних справ», - сказав Кузьмін.

Ми зав'язалися з партією "Громада" і попоросили прокоментувати слова Кузьміна заступника голови партії Олега Оленюка.

Він одразу зазначив, що для того, аби отримати обвинувальний висновок у справі Лазаренка, що слухалася у суді Північного округу Каліфорнії ще у 2004 році, Кузьміну зовсім не потрібно було "влаштовувати шоу" навколо якихось матеріалів, що начебто є компроматом на Тимошенко від американського правосуддя. "Це публічні матеріали, що містяться у кримінальній справі, за якою уже ухвалено вирок суду. Так от, в ході судових слухань у суді Північного округу Каліфорнії не знайшли переконливих доказів, що у діях Лазаренка чи Тимошенко стосовно отримання держгарантій Корпорацією ЄЕСУ був якийсь склад злочину. Більш того, Тимошенко ніколи не проходила у матеріалах американського суду ні як підозрювана, ні, тим паче, ак обвинувачувана". сказав Оленюк.

Він категорично заперечив сказане Кузьміним в частині нібито незаконного надання ЄЕСУ державних гарантій. "До речі, що стосується джержавних гарантій на 200 млн. доларів, наданих 31 грудня урядом Лазаренка щодо забезпечення виконання газового контракту корпорацією ЄЕСУ. По перше, ці гарантії ніколи не були предметом зовнішнього боргу України, бо у першому півріччі 1997 року ЄЕСУ поставила в Україну природного газу на суму, у кілька разів більшу й при цьому повністю за нього розрахувалася. По-друге, правомірність надання урядом, а не особисто Лазаренком, держгарантій полягає у тому, що ЄЕСУ постачало бюджетним організаціям та державним структурам природного газу на суму, на порядок вищу за надані держгарантії. При цьому за перше півріччя 1997-го бюджет розрахувався з ЄЕСУ лише на 30%, а, наприклад, з підконтрольним нинішньому депутатові від "Блоку Литвина" АТ "Інтергаз" - на 100%! То де ж логіка претензій Кузьміна?" - наголосив Оленюк.

У "Громаді" також категорично заперечили, що епізод з ЄЕСУ був предметом судового слідства. Ці матеріали фігурували на досудовому розгляді. "Ще у травні 2004 року суддя Північного округу Каліфорнії Мартін Дженкінс виніс однозначне рішення, що в діях ЄЕСУ не виявлено нічого незаконного. Власне, на цій підставі суд зняв з Лазаренка усі пункти обвинувального висновку, що стосувалися ЄЕСУ та Тимошенко ще на етапі підготовки до розгрляду справи по суті у суді Північного округу Каліфорнії, напочатку травня 2004 року...." - зазначив Оленюк.

Довідка. Лазаренко був прем`єр-міністром України з травня 1996 р. до липня 1997 р.

Лазаренко був засуджений у США за «відмивання» грошей. Він відбуває покарання у федеральній в`язниці Дубліна (штат Каліфорнія).

За даними ЗМІ, Лазаренко має вийти на свободу в січні 2012 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.