Європейські гроші на трубу тільки в обмін на реформи

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 22.07.2011 10:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14692

Євросоюз не втратив інтересу до участі в модернізації української газотранспортної системи. Але надасть гроші тільки за умов прозорості в газовій сфері України.

Європейський Союз не змінював своїх зобов'язань з модернізації української газотранспортної системи.

Про це йдеться у повідомлення прес-служби представництва ЄС в Україні.

У повідомленні зазначається, що ЄС зараз фінансує технічні, екологічні та соціальні дослідження, які проводяться на вимогу Світового банку, Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку.

«Ці дослідження також включають у себе оцінку першої фази оновлення газопроводу Уренгой-Ужгород», - наголошується у повідомленні представництва ЄС в Україні. Крім цього, в документі зазначається, що Євросоюз також надав Україні технічну допомогу для забезпечення корпоратизації та фінансової прозорості «Нафтогазу».

Жодних дій, одні заяви

Адже однією з найважливіших умов, яку інвестори ставлять перед Україною для початку модернізації ГТС, є реформування НАК «Нафтогаз України». Восени ЄС планує підготувати звіт щодо проведених українською стороною реформ у газовій сфері. Якщо нинішній стан справ у «Нафтогазі» задовольнить міжнародні фінансові інституції, то до кінця року інвестори можуть розглянути питання про надання перших кредитів для модернізації української ГТС.

Втім директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич має сумнів, що Світовий банк, ЄБРР чи Європейський інвестиційний банк зараз таки дадуть гроші на модернізацію ГТС. На його думку, у «Нафтогазі України» досі не було жодних суттєвих реформ і про прозорість цієї структури годі й говорити. «Поки що український уряд лише декларує наміри це зробити», - констатує Дмитро Марунич.

Експерт пропонує розділити «Нафтогаз України» на окремі підрозділи - транспортуючу структуру, структуру, яка продає газ, і структуру, яка видобуває газ. Лише за цієї умови «Нафтогаз України» стане прозорою компанією. «Доти, допоки уряд не проведе реальну реструктуризацію, грошей не буде. Хто ж буде давати гроші в компанію, яка бере кредити і витрачає їх не зрозуміло на що?», - запитує директор Інституту енергетичних досліджень.

Замість реформ нові кредити

Водночас «Нафтогаз України» взяла черговий кредит у «Державному експортно-імпортному банку України» на суму 625 мільйонів гривень для фінансування закупівлі природного газу.

У «Нафтогазі» запевняють, що нині компанія є фінансово збалансованою. «Подібні кредити не призводять до погіршення фінансового стану компанії, оскільки є забезпеченими товаром, ціна на який зростає», - наголошують у пресс-службі «Нафтогазу».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.