Літо. Москву знову почало затягувати їдким димом

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 25.07.2011 14:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14704

Підвищені концентрації деяких забруднюючих речовин відзначили на південному сході Москви, проте це навряд чи пов’язано з димом від лісових пожеж, повідомив у понеділок спеціаліст державної природоохоронної установи “Мосекомоніторинг”.

На сході і південному сході міста функціонують кілька автоматичних станцій контролю забруднення атмосфери. При надходженні задимленого повітря зростає концентрація певних речовин - так званих індикаторів горіння. До них, зокрема, відносяться чадний газ і вуглеводні, сказав він.

"Суттєвого підвищення концентрації цих речовин у повітрі станції сьогодні не зафіксували. При цьому станція в Мар'їно фіксувала підвищення концентрації зважених часток, вона зросла до рівня 100 мікрограмів при звичайному рівні в 40 мікрограмів. Допустимий рівень становить 300 мікрограмів", - сказав фахівець.

Він додав, що в даний момент концентрація зважених часток в районі Мар'їно знизилася до 70 мікрограмів.

Він зазначив, що такі значення можуть бути відзначені при надходженні задимленого повітря, але також характерні при впливі місцевих джерел за певних метеоумовах, зокрема, при сприятливих умовах для накопичення викидів в атмосфері.

"Це навряд чи пов'язано з горінням, так як розташовані поруч станції перевищення не зафіксували", - сказав фахівець.

Він додав, що на станції в Мар'їно в нічні години фіксувалися перевищення сірководню, його рівень склав 1,45 ГДК (гранично допустимих концентрацій), при цьому збільшення концентрації цієї речовини не характерно для горіння.

У понеділок стало відомо, що москвичі відчули запах смогу, добре знайомий їм після торішніх пожеж, пише Газета.ру.

Гаром тхне на верхніх поверхах житлових будинків, розташованих, зокрема, на Волгоградському проспекті і Люблінській вулиці. Крім того, дим відчувається на відкритій (наземній) ділянці Таганско-Краснопресненській лінії метро, на перегоні від станції "Текстильники" до станції "Волгоградський проспект".

Через аномальну спеку та посуху минулого літа Підмосков'я і багато інших регіонів центральної Росії охопили природні пожежі. Дим від палаючих лісів і торфовищ доходив до Москви і огортав місто кілька тижнів. У зв'язку з цим якість повітря в Москві різко погіршилася. Приблизно протягом двох тижнів вміст чадного газу і зважених часток у повітрі мегаполісу в кілька разів перевищувало гранично допустимі концентрації. Дим проникав у квартири, офіси і навіть у метро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.