Суд над Тимошенко не впливає на переговори України з ЄС

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 25.07.2011 15:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14705

Справа Юлії Тимошенко не впливає на переговори щодо угоди про асоціацію, але процес ратифікації може бути політизований.

Так в Єврокомісії прокоментували дискусію, яка розгорнулася на сторінках лондонської "Financial Times".

Як відомо, у своєму редакційному матеріалі під назвою "Україна має свій ЮКОС" газета виступила на захист Тимошенко і радить ЄС "тимчасово призупинити переговори з Україною щодо угоди про асоціацію, якщо не припиниться свавілля щодо Тимошенко".

"Кримінальні розслідування в Україні самі по собі не мають впливу на наші зусилля в світлі завершення переговорів", - йдеться у коментарі Єврокомісії.

"Ми відзначаємо небезпеку вибіркового використання правосуддя, і ми підкреслюємо важливість гарантування максимальної прозорості розслідування, кримінального переслідування і суду", - зазначається у повідомленні.

"Крім того, після того, як переговори будуть завершені, розпочнеться процес ратифікації. Тільки якщо всі країни-члени ЄС, Європейський парламент і Україна тарифікують документ, він набуде чинності. Це, дійсно, може зайняти деякий час", - зазначили в Єврокомісії .

"Але цей процес може бути політизований різними політичними силами", - йдеться у коментарі.

Відповідаючи на питання, чи є підстави вважати, що ЄС таки будує свої стосунки з Україною "через призму справи Тимошенко", в Європейській комісії зазначили, що "будуть продовжувати підкреслювати українській владі необхідність поваги верховенства права, включаючи справедливі, неупереджені та незалежні юридичні процедури" .

Також в Брюсселі вважають, що переговори щодо угоди про асоціацію Україна-ЄС будуть завершені до кінця року.

"Якщо ми домовимося з усіх пунктів, що залишаються невирішеними, до початку жовтня, тоді ми маємо намір парафувати угоду з основними учасниками переговорів на саміті в грудні. Формальне підписання може відбутися в середині 2012 року", - вважають у Єврокомісії.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.