У пошуках нових ліків, у лабораторіях Британії таємно схрещували людей і тварин

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 26.07.2011 12:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14712

У пошуках засобів від невиліковних захворювань британські вчені протягом останніх трьох років таємно виростили 155 ембріонів, які мають змішаний генетичний матеріал - від тварин і людей.

Інформація про досліди стала відома в результаті запиту, оформленого незалежним парламентарієм лордом Елтоном, пише The Daily Mail.

З'ясувалося, що після набуття чинності Закону про людське запліднення та ембріологію (2008) трьом лабораторіям - у лондонському Кінгс-коледжі, Університеті Ньюкасла і Уорікському університеті - були надані ліцензії на здійснення дослідницької діяльності подібного роду.

За словами дослідників, це дає можливість отримувати ембріональні стовбурові клітини, які можна використовувати для боротьби з низкою серйозних захворювань, які поки що не піддаються лікуванню.

Повідомляється, що зараз створення гібридів призупинено через відсутність фінансування, проте вчені сподіваються продовжити експерименти в майбутньому.

Лорд Елтон є переконаним супротивником створення тварино-людських гібридів і вимагає заборонити таку практику "з принципових міркувань". Апеляції вчених до високої мети створення ліків він називає "емоційним шантажем".

Його підтримала і активістка групи Comment on Reproductive Ethics, яка виступає проти абортів, Джозефін Квінтавалль. Вона висловила незадоволеність тим, що робота зі створення гібридів велася в атмосфері секретності: "Якщо вони пишаються тим, що роблять, чому нам доводиться звертатися із депутатським запитом, щоб про це стало відомо?".

Нещодавно в Британії група провідних учених виступила з вимогою законодавчо заборонити передачу тваринам властивостей людини, "наприклад, за допомогою введення людських стовбурових клітин в мозок приматів".

Що стосується гібридів, про які йшлося вище, то вони активістів не турбують, оскільки, за законом, повинні знищуватися в двотижневому віці.

"Мета проведення таких експериментів полягає в тому, щоб більше дізнатися про ранні стадії розвитку людини і розробити способи лікування серйозних захворювань. Як учений, я думаю, що продовження таких досліджень відповідає моральному імперативу", - заявив професор Робін Лавелл-Бедж із Національного інституту медичних досліджень при британській Раді з медичних досліджень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.