На зворотньому боці Місяця знайшли незвичайні вулкани

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 26.07.2011 20:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14717

Вчені виявили на зворотному боці Місяця незвичайні вулкани віком близько 800 мільйонів років.

Автори описали знайдені ними об'єкти в статті в журналі Nature Geoscience, а їх короткий опис наводить портал Space.com.

Автори аналізували дані, зібрані орбітальним зондом LRO. Прилади зонда зареєстрували "підозрілі" утворення між двома кратерами - Комптона і Белковіча - на дальній стороні супутника, яка ніколи не "дивиться" на Землю. Утворення представляли собою куполоподібні структури зі східчастими схилами.

Ширина основи "куполів" коливається в межах від 800 метрів до 5 кілометрів, а висота сягає 6 кілометрів. На думку вчених, ці об'єкти сформувалися, коли лава з надр Місяця пробивалася на поверхню крізь тріщини і пошарово застигала. Як показали дослідження, лава винесла на поверхню супутника велику кількість радіоактивного металу торію.

Спектральний аналіз відкладень вимерлих вулканів виявив, що вони містять велику кількість кремнію. Цей елемент досить незвичайний для місячних структур, так як в скельних породах земного супутника не протікають процеси, що призводять до відкладення кремнію. Ще одна незвичайна риса виявлених вулканів - їх відособленість - група між кратерами Комптона і Белковіча знаходиться в стороні від типових місць місячної вулканічної активності.

Нещодавно інший колектив учених склав найдетальніше на сьогоднішній день зображення зворотної сторони Місяця - для його створення вчені також використовували знімки, отримані зондом LRO.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.