Конгрес США заслухав дповідь про стан демократії

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 27.07.2011 11:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14722

У Комітеті із закордонних справ Конгресу США у вівторок відбулись слухання щодо стану демократії та свобод у Східній Європі.

Із доповідями перед комітетом виступили представники Державного департаменту США, Дому свободи та Національного фонду розвитку демократії.

Експерти засвідчили, що країни Східної Європи є одними з наймолодших демократій у світі і їх народи зустрічають чимало викликів на шляху до свободи.

У виступах експертів також прозвучали коментарі з приводу ситуації в Україні. Так, віце-президент Національного фонду розвитку демократії Надія Дюк у своєму виступі зазначила, що з часу обрання президентом України Віктора Януковича перспективи демократії в Україні різко зменшились.

За словами Надії Дюк, за час президентства Конституція України була змінена для надання президенту більшої влади, суди почали вибіркові переслідування колишніх посадовців, а на незалежні ЗМІ здійснюється тиск.

Доповідач зазначила, що вірогідно минулі місцеві вибори були підтасовані на користь правлячої партії.

Одночасно, за словами Дюк, спецслужби почали стежити за громадськими організаціями, влада намагається поставити під контроль дорадчі ради громадських організацій.

Тим не менше, заявила Надія Дюк, громадянське суспільство в Україні мотивоване протистояти репресіям і зберегти свободи.

Доповідач підкреслила, що Україна є важливою для демократичних активістів цілого регіону. В Україні вони можуть спілкуватися, проводити тренінги та конференції в атмосфері свободи, якої не мають в своїх власних країнах.

«Україна все ще провідна демократія в регіоні, не зважаючи на проблеми демократії всередині самої країни», – зазначила Надія Дюк.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.