Фізики довели, що подорожі в часі неможливі

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 27.07.2011 14:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14726

Фахівці технологічного університету Гонконгу довели, що навіть поодинокі фотони не можуть рухатися зі швидкістю, вищою за швидкість світла у вакуумі, що робить подорожі в часі ще менш можливими, ніж вважалося раніше.

У січні 2010 року Наталія Боржемська з Об'єднаного квантового інституту і її колеги описали в журналі Optics Express результати вивчення поширення світла крізь тонкі шари діелектричних матеріалів, що мають різні показники заломлення.

У ході дослідження група Боржемської виявила, що окремі фотони мали надсвітлову швидкість, що робило теорію про подорожі в часі більш реальною.

Проте дослідники з Гонконгу під керівництвом професора Шена Ван Ду вперше виміряли швидкість так званих оптичних прекурсорів одиничного фотона - хвиль, що виникають перед світловими імпульсами. Досі нікому не вдавалося зафіксувати прекурсори одиничного фотона.

В експерименті фізики генерували два одиничні фотони, які потім пропускали крізь групу охолоджених лазером атомів рубідію, в результаті чого їм вдалося зафіксувати прекурсори. Потім вчені встановили, що швидкість прекурсорів не перевищила швидкість світла у вакуумі, довівши таким чином непорушність теорії відносності.

Таким чином, їм вдалося показати, що навіть для одиничного фотона зберігається обмеження швидкості в 300 тисяч кілометрів на секунду. Раніше дані про те, що існують середовища з надсвітловими властивостями, породили надії, що фотони можуть переміщатися з надсвітловою швидкістю і порушувати тим самим закон причиннності, що означає теоретично можливість подорожей у часі.

Однак тепер вимірювання фізиків з Гонконгу спростували цю теорію.

Нагадаємо, на початку квітня дослідники з Університету Вандербільта Томас Уейлер і його колеги озвучили теорію про те, що великий адронний колайдер (ВАК) може бути машиною часу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.