Печерський суд не дає захищатися Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.07.2011 22:52 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14729

Колишня-прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко планує знову заявляти клопотання до суду про відновлення свого права на захист.

Про це підсудна повідомила після закінчення судового засідання, де їй довелося самостійно, без допомоги фахівців з права, ставити запитання свідкам. Водночас Тимошенко не уточнила, чи намагатиметься вона знову залучити до справи Сергія Власенка, чи заявлятиме про нових адвокатів.

Допит одного із свідків державного звинувачення у справі Юлії Тимошенко, колишнього міністра палива та енергетики Юрія Продана тривав понад 2 години. Під час допиту учасники процесу намагалися з’ясувати статус директив, які підписувала Тимошенко, для проведення переговорів між НАК «Нафтогаз України» та російським «Газпромом» у 2009 році. Крім того, з’ясовувалося питання про базову ціну, на основі якої формувалася контрактна ціна на природний газ для України.

Юрій Продан зазначив, що після підписання газових угод у 2009 році такою ціною було визначено 360 доларів за тисячу кубометрів газу. Він також нагадав про умови, в яких відбувалися газові переговори.

«З 7 січня 2009 року було повністю припинено поставки газу в Україну російською стороною, в тому числі і для європейських споживачів. Українська газотранспортна система в дуже критичному режимі працювала на реверс. В таких умовах вводилися жорсткі обмеження газу для споживачів», – зауважив Продан.

Угоди, підписані Тимошенко, не призвели до збитків «Нафтогазу» – Продан

Колишній міністр палива та енергетики Юрій Продан, посилаючись на договір, укладений між НАК «Нафтогаз України» та НАК «Укртрансгаз» про забезпечення технічним газом для здійснення транзиту природного газу територією України, зазначив, що «Нафтогаз» не мав збитків внаслідок підписання угоди в 2009 році.

У свою чергу, Юлія Тимошенко звернулася до суду з клопотанням залучити до матеріалів справи копію відповідної угоди, проте суд відмовив у задоволенні цього клопотання. Підсудна ж нагадала, що раніше суд долучив до справи , навіть її неофіційні дописи у інтернет-мережі.

«Суддя відмовив мені у залученні захисника. І не зважаючи на те, що в мене не було захисту, суддя почав допитувати свідків, вести судовий процес. Це не виглядає як суд. Це виглядає просто як розправа. Після того, як Юрій Продан та інші свідки дали свідчення про те, що я давала доручення згідно з чинним законодавством, що не було ніякої ціни на газ. Кірєєв сьогодні зобов’язаний був закрити цю кримінальну справу», – наголосила Тимошенко.

Кірєєв відмовив прокуратурі в арешті підсудної за наказом Банкової – Тимошенко

Крім того, Юлія Тимошенко заявила, що сторона звинувачення намагалася здійснити на неї тиск, зокрема, клопотанням про арешт підсудної. Утім, головуючій у справі суддя Печерського райсуду Родіон Кірєєв відмовив представникам прокуратури.

«Підсудна Тимошенко системно порушує порядок в засідання Не виконує розпоряджень головуючого. У висловах та поясненнях виявляла зневагу до учасників судового розгляду, до суду, свідомо затягує судовий розгляд справи. У даному випадку підсудна вчиняє дії якими фактично перешкоджає встановленню істини. Але на даний час судом не вичерпані процесуальні можливості щодо забезпечення виконання процесуальних рішень та встановленню істини у справі. Тому суд приходить до висновку, що заявлене клопотання задоволенню не підлягає», – оголосив суддя.

За словами Юлії Тимошенко, суд не ухвалив рішення про її арешт, лише тому, що такого арешту боїться Президент Віктор Янукович.

У засіданні суду в справі проти колишньої прем’єр-міністра оголошено перерву до ранку четверга. Юлія Тимошенко і надалі братиме участь у ньому без захисників.

26 липня вона відмовилася від послуг адвокатів Миколи Сірого та Олександра Плахотнюка через те, що суддя Родіон Кірєєв не надав їм належного часу для ознайомлення з матеріалами кримінальної справи щодо газових угод від 2009 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.