Американські вчені створили прозору батарею

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 28.07.2011 11:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14730

Ученим вдалось створити прозору літієву батарею. Експерименти пройшли вдало у Стенфордському університеті, який розташований у центрі Силіконової долини.

Для втілення фантастичних прогнозів про гнучку і прозорою кишенькову електроніку необхідно, щоб світло проходило крізь усі компоненти пристрою, починаючи з екрану і закінчуючи акумуляторами. Саме останні і вдалося зробити прозорими фахівцям зі Стендфорда.

Новий акумулятор як основу використовує тонку полімерну плівку. У даному випадку - полідіметілсілоксан (PDMS). Але цей полімер не проводить струм, а значить, потрібно було наростити провідний шар.

Але крім контактів і електродів у звичайній літієвій батареї є чимало інших компонентів, непрозорих для світла. Автори нової технології зуміли обійти всі ці перешкоди, замінивши де можна непрозорі деталі на такі, що пропускають світло, а де це було неможливо - просто зменшивши товщину компонентів.

"Якщо предмет менше 50 мікрометрів, вашим очам здасться, що він прозорий», - пояснює Юань Ян (Yuan Yang), автор ідеї прозорого літієвого акумулятора і один з творців цієї батареї.

Отже, дослідники взяли PDMS, розплавили його і для створення рядів неглибоких канавок залили в кремнієву формочку шириною всього 35 мікрометрів (це менше межі дозволу людського зору).

У ці поглиблення були послідовно додані пари металу, які сконденсувались в тонкі (непомітні на око) провідні доріжки, а ще учені додали туди ж декілька крапель активних речовин, необхідних для формування електродів.

Між двома шарами таких електродів Юань помістив електроліт-гель, але теж не цілком звичайний. Вчений модифікував його так, що той зміг виконувати функції і електроліту, і сепаратора.

Один такий бутерброд з гелю, найтонших провідників і полімерних стінок являє собою одиничну батарейку. Для підвищення потужності пристрою можна скласти докупи кілька подібних осередків.

Тести показали, що один літієвий "сендвіч" володіє прозорістю у видимому світлі в 62%. Але навіть три шари-батарейки, накладені один на одного, продемонстрували сумарне світлопропускання в 60%.

Щільність упаковки енергії в нових батареях поступається класичним літієвим і може бути порівнянна з нікель-кадмієвими (автори повідомляють про 10 ват-годин на літр об'єму, включаючи упаковку). При цьому подальші досліди, впевнені в Стенфордському університеті, допоможуть поліпшити питомі показники таких акумуляторів.

У серійному виробництві, за оцінкою творців, прозорі літієві акумулятори будуть не дорожчими за звичайні літієво-іонні батареї.

Нагадаємо, вчені та студенти з Массачусетського технологічного інституту розробили фотоелементи, які можна друкувати на будь-якій гнучкій поверхні - папері, тканині або пластику. Навіть при згинанні така сонячна батарея не буде втрачати здатності виробляти та проводити електрику.

Раніше повідомлялося про розробку американськими фахівцями сонячних батарей принципово нового типу – тих, що сприймають не тільки електричну, а й магнітну складову світла.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.