Президент підписав закон, який дозволяє закривати опозиційні ЗМІ

Автор/джерело -  © Телекритика



Дата публiкацiї - 28.07.2011 17:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14741

28 липня Президент Віктор Янукович підписав закон «Про судовий збір», який не містить положень, що захищають журналістів від надмірних судових позовів про захист честі і гідності та ділової репутації.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила цей закон 8 липня. Громадськість закликала президента його ветувати і повернути на доопрацювання, адже він, на їхню думку, відкриває дорогу до мільйонних позовів проти ЗМІ.

Закон скасував норму законодавства, яку було введено після парламентських слухань про свободу слова і яка діє з 2003 року. Саме тоді змінами до Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» було встановлено пропорційний до ціни позову розмір мита за позовами про відшкодування моральної шкоди, а саме 10% до найбільших позовів.

Це означало, що при поданні позову проти журналіста чи ЗМІ з вимогою відшкодувати мільйон гривень необхідно було спочатку сплатити мито в розмірі 100 тис. грн. Такі зміни зупинили хвилю позовів про відшкодування моральної шкоди, які часто призводили до закриття газет та інших ЗМІ.

Ухвалений Закон України «Про судовий збір» встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати. Це означає, що сплативши у листопаді 2011 році 2955 грн збору, особа може висувати мільонні позови проти ЗМІ та журналістів, що опублікували незручну для позивача статтю.

Закон набуде чинності 1 листопада 2011 року.

Від “Аратти”: не важко здогадатися, що за ситуації, коли в Україні фактично знищено правосуддя, як таке, від введення цього закону, в першу чергу, будуть знищені ті не числені незалежні ЗМІ, які мають мужність подавати правдиву інформацію про владу та її персоналії.

Невже доведеться повертатися до часів самвидаву?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.