Європейські дипломати кажуть, що не беруть застави за відкриття віз

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 28.07.2011 19:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14744

Міністерство закордонних справ спростувало інформацію про те, що деякі консульства країн-членів Євросоюзу вимагають від українців залишати як заставу для отримання шенгенських віз внутрішньоукраїнський паспорт або інші документи.

Про це повідомив директор департаменту консульської служби МЗС Андрій Олефіров.

З його слів, реагуючи на появу в ЗМІ зазначеної інформації, МЗС провело консультації з послами окремих країн ЄС і зустріч із керівниками консульських відділів дипломатичних представництв Іспанії, Італії, Німеччині і Франції.

"За результатами вжитих заходів наші європейські партнери підтвердили, що зазначена інформація не має під собою жодних підстав... Дипломати зазначених країн підтвердили, що за жодних умов вони не вимагають залишати які-небудь документи як заставу за отримання візи", - сказав він.

Водночас він зазначив, що для встановлення мети візиту українців у ЄС представники консульств цих країн можуть вимагати надання відповідних документів, а також здійснення реєстрації після повернення.

За офіційною інформацією консулів перерахованих країн, така процедура допускається їхнім національним законодавством. "Українську сторону було завірено, що така реєстрація проводиться виключно вибірково і тільки в тих випадках, коли існують обґрунтовані сумніви щодо наміру тієї або іншої особи повернутися з території країн ЄС на батьківщину після закінчення терміну дії шенгенської візи, а не залишитися там на постійне проживання", - сказав Олефіров.

З його слів, це стосується невеликої кількості тієї категорії громадян, які мають намір отримати шенгенську візу вперше. При цьому в кожному конкретному випадку запитують згоду особи на проходження реєстрації після повернення.

За повідомленнями ЗМІ, консульства згаданих країн нібито вимагають від українців для видачі віз залишати як заставу внутрішній паспорт або акт власності на квартиру.

Нагадаємо, МЗС зазначає, що вибірковий контроль, який проводиться деякими посольствами країн-членів ЄС, за поверненням українців із цих країн є правомірним.

Крім того, міністр закордонних справ Костянтин Грищенко стверджує, що Україна постійно піднімає питання лібералізації візового режиму на переговорах із ЄС. "Це питання, яке ми також піднімаємо, але ми бачимо і прогрес", - сказав український міністр.

За його словами, прогрес, зокрема, полягає у зростанні кількості виданих віз, а також у зменшенні кількості відмов українцям, яка зараз не перевищує 4%.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.