У Донецьку знищили архівні документи сталінської доби?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 29.07.2011 13:36 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14750

Історичні документи, що стосуються комуністичної карально-репресивної системи 1930-х років, розсекречення яких почалось за президентства Віктора Ющенка, мають зберігатись у більш відкритому місці, ніж архіви Служби безпеки України.

До цього закликає колишній керівник галузевого архіву Володимир В'ятрович, коментуючи тему масового знищення таких документів у Донецьку, яка активно обговорюється в Інтернеті.

Таємність структури стимулює поширення чуток про ці архіви, вважає історик. Так, цього тижня у Донецьку буцім «спалили» документи, які насправді зберігаються в Києві.

Цього тижня у Донецьку з’явилась інформація про масове знищення в обласному управлінні СБУ особових і кримінальних справ, протоколів засідань органів позасудової розправи 1930-х років.

Радіо Свобода вдалося розшукати автора цього повідомлення, яке облетіло соціальні мережі і форуми. За інформацією джерел в СБУ, багато документів передають на міський і районний рівень, де їх протягом двох місяців спалюють, стверджує донецький історик Олександр Добровольський.

«Найбільш цікаві справи будуть почищені, – розповідає Олександр Добровольський. – Мені дзвонило джерело, з яким говорили оперативники. Я ж не можу просто видати це джерело вам».

Справи зберігаються насправді в Києві

За словами колишнього керівника Галузевого архіву СБУ Володимира В'ятровича, усі справи позасудових органів «трійок» 1937-38 років мають зберігатись зараз не в Донецьку, а в Києві. За останнім повідомленням прес-центру СБУ, з метою створення узагальненого банку даних про жертв політичних репресій кілька років тому, до архіву СБУ у Києві передано протоколи так званих «двійок» і «трійок» Управління НКВС у Донецькій області.

Окрім цього, період репресій є чи не найкраще вивчений і досліджений, тому інформацію з Донецька В'ятрович вважає сумнівною. У Донецькому управлінні СБУ утримуються від коментарів щодо можливого знищення документів.

«Це наші внутрішні справи… Те, про що ви запитуєте, – це наша службова інформація для внутрішнього використання, тому оприлюднити її неможливо», – говорить речник місцевого управління СБУ Олександр Балабанцев.

Щоб уникнути чуток та зберегти архівні документи – їх варто відкрити для суспільства, вважає колишній керівник архіву СБУ Володимир В'ятрович.

«Допоки документи історичного характеру перебувають у віданні Службі безпеки, така інформація може поширюватись, і її справді важко перевірити, адже Служба безпеки за визначенням є доволі закритою структурою», – говорить екс-керівник архіву. За словами історика В’ятровича, всі чутки могли б припинитися, якщо б історичні документи передали в окремий або державний архів, де вони будуть доступні для всіх зацікавлених.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.