Діденко розповів у суді як російська сторона примушувала Україну погасити борги Фірташа

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 29.07.2011 17:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14755

Росія не відновлювала поставки газу, поки не було викуплено борги РУЕ.

Свідок у справі Юлії Тимошенко, колишній перший заступник керівника НАК "Нафтогаз України" Ігор Діденко заявляє, що російський ВАТ "Газпром" у 2009 році під час газової кризи саботував газові переговори, вимагаючи від України підписання договору уступки права вимоги на 1,7 мільярдів доларів та контрактів про умови купівлі-продажу газу з українських підземних сховищ, який належав "Росукренерго".

"У процесі переговорів сторона "Газпрому" в категоричній формі ставила умову необхідності погашення боргів "Росукренерго" перед ВАТ "Газпром" за поставлений газ до 30 грудня 2008 року. Там була певна частина боргових зобов’язань НАКу перед РУЕ, а РУЕ, в свою чергу, перед "Газпромом", - сказав Ігор Діденко під час допиту у судовому засіданні.

"Контракт на транзит був підписаний 19 січня (2009 року), і три контракти правоуступки були підписані 20 числа. Слід відзначити, що ці три контракти, які були підписані 20 числа за календарем, але в ніч з 19-го на 20-е, вони стосувалися механізму погашення перед ВАТ "Газпром" заборгованості і компенсації НАКу цих витрат", - уточнив Ігор Діденко.

Ігор Діденко вказав на те, що поновлення транзиту газу до Європи стало можливим лише після погашення українською стороною боргу "Росукренерго".

"Але я хочу зазначити наступне: для того, щоб відкрити газ в Європу і Україну, на момент 19 січня 2009 року ввечері були підписані контракт на купівлю газу і контракт на транзит. Але газ було ввімкнено лише після підписання угоди, що стосувалася погашення боргів "Росукренерго", що говорить про те, що керівництво "Газпрому" поставило жорсткий зв'язок", - підкреслив свідок.

"Щойно допитували Діденка, якого режим тримає за гратами за те, що він в газову кризу оформив газ на "Нафтогаз", а не на мафію РУЕ. Розправляються. Ігор Діденко тримається мужньо, достойно. На фоні цієї жалюгідної групи прокурорів та Кірєєва виглядає справжньою державною людиною", - написала згодом Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter.

Після допиту Ігоря Діденка стороною обвинувачення, перед оголошенням перерви суд допитав шостого за сьогодні свідка - старшого прокурора Генеральної прокуратури Ігоря Бондаренка.

Він повідомив, що Генпрокуратура отримала запити народного депутата України Володимира ОЛІЙНИКА, а також Адміністрації Президента та Кабінету міністрів з проханням зробити перевірку законності контрактів з Росією щодо постачання та транзиту газу, які були укладені у 2009 році. За його словами, ці угоди були направлені на перевірку до Інституту держави і права імені Корецького. Однак прокурор не повідомив про результати цієї перевірки. Також Бондаренко не зміг сказати, хто саме – уряд чи прем’єр-міністр – надавали директиви на підписання газових угод. «Оцінку я давати не зможу», - сказав він, незважаючи на те, що перед цим Тимошенко процитувала йому витяг з вищевказаної експертизи, який свідчить про те, що відповідні директиви надавала прем’єр-міністр.суддя Родіон Кірєєв запропонував Юлії Тимошенко поставити йому свої запитання, у відповідь на що вона лише висловила свідкові подяку за мужність і чесну позицію і повідомила суду, що в неї питань до свідка немає.

Після свідчень Бондаренка у судовому розгляді справи Юлії Тимошенко оголошено перерву до понеділка.

"Враховуючи, що підсудна наполягає на оголошенні перерви у розгляді справи, суд постановив оголосити перерву до 1 серпня 2011 року до 10:00", - ухвалив рішення головуючий у справі суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв.

Таке рішення було прийнято після звернення Юлії Тимошенко до суду з проханням припинити на сьогодні допит свідків через завершення робочого дня. "Немає мотивів працювати після завершення роботи суду", - сказала Юлія Тимошенко.

Як відомо, з початку судового розгляду справи Юлії Тимошенко жодне засідання не закінчувалося згідно з розпорядком роботи Печерського районного суду міста Києва. Заяви Юлії Тимошенко, у яких вона вимагала від судді Родіона Кірєєва дотримуватися режиму роботи і норм трудового законодавства, судом ігнорувалися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.