У Тимошенко новий захисник, але зі справою ознайомитися йому не дають

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 1.08.2011 11:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14766

Юлія Тимошенко заявила клопотання про залучення до справи захисника Юрія Сухова та надання йому двох місяців для ознайомлення з матеріалами справи.

"Я наполягаю, щоб долучили до участі у справі адвоката Юрія Сухова для забезпечення мого захисту. Я вважаю, що 2 місяці – це необхідний термін для ознайомлення з матеріалами справи. Я наполягаю на тому, що, якщо не буде наданий достатній час, я відмовлюся від наступного захисника. Я вважаю, що немає необхідності так гнати цей процес", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.

Екс-прем'єр, заявляючи клопотання, послалася на рішення Європейського суду з прав людини щодо справи Хусейн проти Азербайджану. Згідно з цим рішенням Європейський суд задовольнив позов щодо незаконності проведення судового засідання національним судом Азербайджану, який не надав стороні захисту достатній час для ознайомлення з матеріалами справи.

Однак, головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв постановив розв’язати всі заявлені на сьогодні клопотання, в тому числі про надання захиснику Юрію Сухову достатнього часу на ознайомлення з матеріалами справи, після допиту свідків, які з'явилися сьогодні на засідання.

У свою чергу, захисник Юрій Сухов заявив відвід судді Родіону Кірєєву за порушення пункту 4 частини 1 статті 54 КПК про об’єктивність судді, а також 298 КПК, який зобов’язує суд після допуску захисника до справи надавати йому можливість ознайомитися з матеріалами справи та підготуватися до захисту.

"Позбавлення мене цієї можливості, зокрема, не дає мені можливість виконувати вимоги Закону "Про адвокатуру" для забезпечення належного захисту підзахисної", - додав Юрій Сухов.

"Новому моєму захиснику ви не надали навіть хвилини на ознайомлення зі справою. Тому я наполягаю, щоб ви задовольнили клопотання про свій відвід", - сказала Тимошенко.

Суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв, після перерви, проведеної у дорадчий кімнаті, відмовив у задоволенні клопотання про свій відвід.

"Клопотання не містить підстав для відводу. Твердження про необ’єктивність судді не містить належного обґрунтування", - оголосив рішення суду Кірєєв.

Як повідомлялося раніше, головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Тимошенко суддя Печерського районного суду міста Києва Кірєєв минулого тижня планомірно позбавлял екс-прем'єра можливості отримати якісний захист.

28 липня суддя залишив без задоволення клопотання Тимошенко про допуск до справи захисників Сергія Власенка, Марка Фелдмана та Роджера Енока, незважаючи на те, що екс-прем'єр передала до канцелярії суду повний пакет документів, які свідчать про право захисників представляти її інтереси в суді.

Наступного дня Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єра про допуск до участі в процесі у якості представника цивільного відповідача Роджера Енока, а також про залучення Сергія Власенка у якості представника цивільного відповідача.

Того ж дня, 29 липня, суддя відмовив у задоволенні клопотання Тимошенко про залучення Сергія Власенка до справи в якості громадського захисника, яке обґрунтовувалося статтями 272, 287, 289, 300 Кримінально-процесуального кодексу України.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.