Німеччина судиться з “Газпромом” через високі ціни на газ

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 2.08.2011 11:42 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14779

Услід за італійською “Edison”, що успішно добилася поступок від “Газпрому” за цінами на газ після судового позову, в арбітраж проти російської монополії пішов найбільший європейський споживач - німецький “E.ON”.

Концерн, на який доводиться практично 50% збуту "Газпрому" в Німеччині, подав позов до монополії після півтора років безрезультатних переговорів про перегляд формули ціни газу. В понеділок, 1 серпня, "Газпром експорт" з посиланням на заступника гендиректора компанії Сергія Челпанова повідомив, що концерн E.ON почав з компанією арбітражний розгляд через ціну газу. Як пояснив Челпанов, переговори "E.ON" і "Газпром експорту" про вартість російського газу тривали півтора роки, пише Комерсант-Україна.

Формула, за якою розраховується вартість газу для "E.ON", діє з січня 2010 року. Проте через місяць після того, як нова формула запрацювала, E.ON знову звернувся до "Газпром експорту" з проханням переглянути її. Ці переговори не дали результату. Але факт подання позову не означає "розриву переговорних стосунків з "E.ON", запевнили в "Газпром експорті", пообіцявши, що "пошук рішення буде продовжений".

Представник "E.ON" Кай Крішнак підтвердив факт подання позову, відмовившись пояснити, коли і до якого суду звернувся концерн. "E.ON" також готовий до подальших переговорів з "Газпром експортом".

Як відомо, це вже другий позов проти "Газпрому", поданий європейським споживачем. Першою влітку 2010 року до Арбітражного суду Стокгольма звернулася італійська компанія "Edison", яка також домагалася зниження цін на газ. Тиждень тому "Edison" повідомила, що добилася поступок загальною вартістю 200 млн євро.

Якщо у випадку з "Edison" йшлося не про найбільшого споживача "Газпрому" (2 млрд кубометрів в рік), то "E.ON" - один з головних клієнтів монополії в Європі з щорічним об'ємом закупівель на рівні 15-20 млрд кубометрів. Це майже половина того, що "Газпром" продає в Німеччині, найбільшому експортному ринку.

Нагадаємо, що Україна нині також намагається домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціноутворення на газ. На сьогоднішній день вже було проведено декілька раундів безрезультатних переговорів.

"Нафтогаз" намагався "надавити" на російського експортера погрозами підвищення вартості транзиту блакитного палива через свою територію, проте такі заяви очікуваного ефекту не мали. У відповідь російська сторона заявила, що буде всіляко намагатися скоротити обсяги транзиту газу через Україну.

Як варіант виходу з ситуації "Газпром" пропонував продавати Україні паливо за європейською ціною, але зі знижкою у 40% в обмін на створення СП з "Нафтогазом". Україна від такої пропозиції відмовилась.

Як повідомлялося, ціна імпортного природного газу, що постачається російським "Газпромом" "Нафтогазу України" у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросте до 350 дол. і в четвертому - 400 дол. за тисячу "кубів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.