Україна готує до видобутку перше родовище сланцевого газу

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.08.2011 21:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14794

Україна готує документи на розробку першого родовища сланцевого газу, яке в перспективі може на третину зменшити потребу держави в імпортному блакитному паливі.

Про це повідомили у вівторок у Міністерстві екології та природних ресурсів України.

Незалежні експерти позитивно оцінюють перспективи розробки цього родовища. Екологи ж попереджають про небезпеку для довкілля від видобутку нетрадиційних видів газу.

Юзівське родовище сланцевого газу (так найчастіше називають газ, що залягає в товщі гірських порід), знаходиться на кордоні Донеччини та Харківщини. Останнє дослідження показало, що воно здатне щороку давати Україні 10 мільярдів кубометрів блакитного палива. А це – більше ніж третина того обсягу, який нині Україна змушена імпортувати з Росії.

Результати дослідження оприлюднив у вівторок заступник міністра екології та природних ресурсів Іван Макаренко. Конкурс на розробку родовища відбудеться найближчим часом, і вже є інвестори, які мають досвід і бажання видобувати альтернативні види газу в Україні.

«За дорученням Кабміну, в рамках закону «Про розподіл продукції» розробляються документи для Юзівського родовища, з Донецькою обласною владою вони вже погоджені. До участі в конкурсі зголосилася компанія «Шелл». Розраховують, що за 5-7 років вона вийде на видобуток 8-10 мільярдів кубів газу на рік», – заявив урядовець.

Український газ невигідний російському «Газпрому» – експерти

Збільшення видобутку газу в Україні призведе до зменшення його імпорту з Росії, а відтак російський «Газпром» може використовувати різні важелі для гальмування цього проекту, кажуть експерти. Однак вони позитивно оцінюють перспективи розробки Юзівського родовища сланцевого газу. Про це говорить експерт з газових питань Олександр Нарбут.

«Шелл» та інші компанії, які хочуть брати участь у конкурсі, мають досвід такого видобутку газу, і, гадаю, скоро ми матимемо перший успішний прецедент в Україні. Російському «Газпрому» цей проект невигідний, але він, не маючи відповідного досвіду, не зможе скласти конкуренцію західним компаніям у конкурсі, не зможе він і якось призупинити проект», – зауважив експерт.

Національні економічні інтереси в конфлікті з екологічними?

Окрім економічного зиску, розробка альтернативних газових родовищ є небезпечною для прилеглих територій, зазначає координатор енергетичних програм Національного екологічного центру України Артур Денисенко.

«США за рахунок сланцевого газу вже збільшили свій загальний видобуток і забезпечили потреби свого населення, – каже він. – Однак технологія передбачає, що газоносні пласти заливатимуться водою, а це погіршить якість води на територіях над родовищем. Тому видобуток газу важко поєднати з концепцією стійкого розвитку».

Саме через побоювання з приводу екології депутати трьох західноукраїнських областей – Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської – у травні не дали дозволу уряду розробляти поклади сланцевого газу на родовищі «Олеська». Тоді лунали заяви депутатів, що на шальку терезів поставлені, з одного боку, енергетична незалежність України, а з іншого, безпека людей, які живуть у густозаселених районах.

Зі сходу України тим часом лунають оптимістичні заяви. Харківська обласна державна адміністрація зацікавлена в тому, щоб інвестор вкладав кошти у видобуток сланцевого газу, і готова надати необхідні дозволи, заявив днями заступник голови облдержадміністрації Юрій Сапронов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.