“Ці ублюдки дістали мене, але їм не вдасться дістати всіх...”

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 24.11.2006 18:08 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1480

У передсмертному посланні колишній співробітник ФСБ Олександр Литвиненко звинуватив в отруєнні особисто президента Росії Володимира Путіна.

Литвиненко помер у четвер увечері в лондонській клініці. Причина смерті - отруєння невідомою речовиною, природа якої до цих пір не встановлена. В одному з останніх інтерв'ю 43-річний екс-полковник ФСБ сказав: "Ці ублюдки дістали мене, але їм не вдасться дістати всіх", повідомляє Sky News.

У офіційному повідомленні клініки Університетського коледжу Лондона (UCH), де проходив лікування Олександр Литвиненко до моменту смерті, говориться: "Із жалем вимушені повідомити, що о 21:21 23 листопада 2006 року (23:21 за київським часом ) Олександр Литвиненко помер".

У заяві наголошується, що лікарі зробили все можливе, щоб врятувати життя Литвиненко. Лондонська поліція заявила, що "веде розслідування того, що трапилося, і розглядає цю смерть як нез'ясовну".

Під час вступу до лікарні 17 листопада в п'ятницю екс-полковник ФСБ "був серйозно хворий, і медики клініки зробили все залежне від них, щоб врятувати йому життя". Увечері в неділю його перевели у відділення інтенсивної терапії для ретельнішого спостереження й екстреної допомоги, яка йому була потрібна, мовиться в заяві, яку приводить Sky News.

У ніч на четвер стан Литвиненко, отруєного три тижні тому, різко погіршився: у нього трапився серцевий напад, після чого його перевели в палату інтенсивної терапії та підключили до апарату штучного дихання.

За словами лікаря, затемнення, виявлені на рентгенівському знімку в кишечнику Литвиненко, були викликані вживаним лікуванням. Після обстеження медики практично виключили, що екс-полковник ФСБ був отруєний сульфатом талія або його радіоактивним ізотопом, як передбачалося раніше.

"Були випробувані всі способи для встановлення причини його стану і в даний час розслідуванням цієї справи займаються детективи Скотланд-Ярду, - наголошується в повідомленні лікарні. - І саме тому надалі ми не даватимемо будь-які коментарі у цій справі". Медики виражають співчуття сім'ї померлого.

Після того як минулого тижня лондонські лікарі встановили, що причиною його захворювання стала отрута, до розслідування обставин його отруєння підключилися співробітники антитерористичного підрозділу британської поліції.

У передсмертному посланні Олександр Литвиненко звинуватив особисто Володимира Путіна

Його звернення зачитав голова Фонду громадських свобод Олександр Гольдфарб. "Продиктовано Олександром 21 листопада, коли він усвідомив, що може померти. Він надиктував ця заяву, ми роздрукували, він підписав її у присутності дружини Марини", - повідомив Гольдфарб журналістам. Його виступ у прямому ефірі транслював канал Sky News.

У зверненні Литвиненко подякував багатьом людям: "Медикам за те, що вони зробили все можливе для мене. Британську поліцію за розслідування... Британський уряд за турботу і честь бути британським громадянином, британський народ за підтримку й інтерес до мого життя... Мою дружину Марину".

"Зараз, коли я можу померти, можливо, це час повідомити кілька слів людині, яка несе відповідальність за мій нинішній стан, - зачитав Гольдфарб звернення Литвиненко до Володимира Путіна. - Ти можеш досягти успіху в тому, щоб утихомирити мене..., але гул протесту зі всього світу звучатиме в твоїх вухах усе життя, що залишилося..., ти заплатиш велику ціну... Цим ти показав, що у тебе немає пошани до життя, свободи або будь-якої з інших цивілізованих цінностей... Ти не гідний займати своє місце, не гідний довіри цивілізованих людей... Бог пробачить тебе за те, що ти зробив не тільки зі мною, але і з Росією й її народом".

У заяві Литвиненко говорить, що Путін "показав себе безжальним варваром, саме таким, як стверджували найбільш люті критики..."


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.