У Києві відкрилася виставка архівних документів про Голодомор 1932-33 років

Автор/джерело -  © ICTV



Дата публiкацiї - 24.11.2006 18:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1481

Президент України Віктор Ющенко ще раз заявляє про необхідність визнати Голодомор 1930-х років в Україні геноцидом українського народу. Про це він сказав у ході церемонії відкриття виставки архівних документів про голодомор у 1932-1933 роках в Україні “Розсекречена пам'ять”.

Народ, який не знає своєї історії, може повторити її знову...

"Десятки парламентаріїв світу висловили позицію щодо нашій історії. Я хочу закликати всіх українських політиків визначитися щодо цього питання, бути мужніми, встати з колін і назвати цю сторінку історії", - сказав В.Ющенко. Він наголосив, що "це є геноцидом, тому що знищення десяти мільйонів - це масове знищення народу".

В.Ющенко також нагадав, що в законопроекті "Про Голодомор 1932-1933 років в Україні", внесеному у Верховну Раду України, він запропонував запровадити в Україні адміністративну відповідальність за висловлювання, що заперечують те, що в 30-х роках минулого століття був геноцид українського народу. Глава держави повідомив, що в європейському законодавстві в багатьох країнах існує кримінальна відповідальність, якщо хтось заперечує існування Голокосту.

У свою чергу керівник Служби безпеки України Ігор Дріжчаний в інтерв'ю журналістам сказав, що виставку, презентація якої відбулася в Києві, планують показати в багатьох країнах світу. За його словами, документи з архівів СБУ, представлені на виставці, - це лише частина розсекречених свідчень, листів, фотографій. Усього вони налічують п'ять тисяч сторінок. Документи включають директивні документи органів радянської влади, архівні кримінальні справи, листи, фотографії.

25 листопада в Україні відзначають День пам'яті жертв голодоморів і політичних репресій. За матеріалами Українського інституту національної пам'яті, треба розрізняти голодомор в Україні й акт геноциду українського народу. Голодомор тривав кілька років, починаючи з 1930 і до 1933 років. Його спричинили дуже високі податки, запроваджені ЦК ВКП(б) і Раднарком СРСР на українські села, як і на інші сільські райони колишнього Радянського Союзу - Кубань, Поволжя і Казахстан. За даними перепису населення, за 12 років населення України зменшилося на 8 млн. людей, і це є результатом голодомору.

Акт геноциду - цілеспрямовані дії влади протягом жовтня, листопаду, грудня 1932 року і січня-березня 1933 року. Він відрізнявся постановами і діями влади, спрямованими на вимирання людей. Відповідно до постанови ЦК ВКП(б) і Раднаркому, на зовнішніх кордонах і на залізницях запровадили режим недопущення виїзду жителів українських сіл в інші області СРСР для закупівлі хліба. Загальна кількість жертв Голодомору, яку називають різні дослідники України, Росії, США, Швеції та інших країн, - 7-10 млн. людей.

Україна не звинувачує Росію в Голодоморі

Президент України Віктор Ющенко заявив, що українська держава не звинувачує Російську Федерацію в Голодоморі 1932-1933 років.

"Мова не йде про адресний осуд, оскільки держави і режиму, що став причиною трагедії, сьогодні не існує", - сказав Ющенко на зустрічі з представниками російських ЗМІ, акредитованими в Україні, повідомляє РІА "Новости".

Він зазначив, що це питання не має бути подразником в українсько-російських відносинах. "Якщо правильно сформулювати цілі, якщо ми прямо подивимося один одному в очі, і якщо хочемо сказати людям правду, то подразники зникнуть", - наголосив український Президент.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.