Росіяни пропонують застосвувати ядерну зборю проти астероїдів

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 4.08.2011 12:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14810

Російський державний ракетний центр імені академіка Макеєва запропонував знищувати астероїди, які загрожують Землі, за допомогою ядерних вибухів.

Заряди пропонується доставляти в космос за допомогою ракет-носіїв "Союз-2" і "Русь-М", розповіли фахівці центру на конференції "Тиждень космосу", що пройшла в Іспанії.

Науковці впевнені, що реалізація пропозицій щодо використання ядерних вибухових пристроїв в ракетних комплексах захисту Землі дозволить захистити планету від небезпечних космічних об'єктів до 700 метрів в діаметрі.

З середини XX століття астрономи почали масово виявляти астероїди, які зближуються із Землею, і зараз щомісячно відкривають десятки таких космічних тіл. Серед них є і потенційно небезпечні.

Зараз на Землі відомо кілька сотень кратерів ("зоряних ран"), що виникли в результаті зіткнень з космічними тілами. Їхній діаметр варіюється від десятків метрів до сотень кілометрів, а вік - від десятків до 2 мільярдів років.

У листопаді 2011г. поряд із Землею пролетить величезний астероїд 2005 Yu55, який пройде від нашої планети на критичній відстані в 300 000 км., що менше відстані від Луни до Землі. На думку фахівців, це одне з найнебезпечніших для Землі з нині відкритих космічних тіл. Якщо траєкторія цього астероїда зміститься в нашу сторону, то, не кажучи про очевидні наслідки, воронка вій його вибуху при зіткнені, в чотири рази перевищуватиме знаменитий кратер в Арізоні.

Вірогідність зіткнення із Землею космічних об'єктів розмірами до 300 метрів, які можуть викликати загальнопланетну катастрофу, достатньо велика. Одін з прикладів - астероїд Апофіс, який в 2029г. перетне орбіту Землі на відстані 35-40 тис. км., а в наступний його приліт в 2036г. існує певна вірогідність зіткнення із Землею. Дрібніші небесні тіла при зіткненнях також можуть завдати істотної шкоди людству.

Водночас варто зауважити, що зустріч Землі з астероїдом - дуже рідкісне явище. За оцінками фахівців, зіткнення Землі з астероїдами розміром 1 м відбувається щорічно, розміром 10 м - раз на сто років, 50-100 м - один раз на період від кількох сотень до тисяч років і 5-10 км - раз на 20-200 мільйонів років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.