“Собіратєль зємєль рускіх”. Мрію Путіна приєднати Білорусь у Мінську називають утопією

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 4.08.2011 13:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14813

Російський прем’єр Владімір Путін днями заявив про бажання приєднати до Росії сусідню Білорусь.

У розмові з російською молоддю, Путін назвав це «можливим та бажаним» і закликав своїх прибічників у Білорусі «боротися за це», хоча і визнав, що це «на 100 відсотків залежить від волі білоруського народу». Але, за даними соціологічних опитувань, більшість білорусів цього не хоче.

Публічної реакції Президента Олександра Лукашенка або когось іншого з високопосадовців наразі немає. Речник МЗС Білорусі Андрій Савіних сказав, що офіційних заяв його відомства з цього приводу не буде, але нагадав, що Президент Білорусі не раз говорив у минулому, що суверенітет Білорусі – це «свята річ», він не є якоюсь кон’юнктурою чи навіть предметом для переговорів. Треба визнати, що подібні висловлювання на адресу Білорусі Путін вже дозволяв собі – зокрема якось робив пропозицію їй увійти до складу Російської Федерації 6-ма губерніями. Це викликало в Мінську лише роздратування.

Якоїсь публічної підтримки прагненням Путіна в Білорусі не помітно. Проти висловився навіть голова Білоруського слов’янського комітету Сергій Костян. А представники білоруської опозиції відверто висловили протест з приводу некоректних, на їхню думку, заяв Путіна. Вони зазначають, що його позиція може нести загрозу білоруській незалежності.

«Путін хоче швидше здійснити свою мету – повністю приєднати Білорусь до Росії, і він уже відкрито заявляє це. Найшкідливіше, що не всі політики в Білорусі розуміють цю загрозу, багато хто дивиться на це крізь пальці.Тут потрібно робити якусь заяву від білоруських політиків у відповідь на такі випади російської сторони та вживати заходів щодо захисту нашої країни від інкорпорації у Російську Федерацію», – наголошує заступник голови Білоруського народного фронту, екс-кандидат на виборах Президента 2010 року Григорій Костусєв.

Інший опозиційний кандидат на посаду Президента Білорусі Володимир Некляєв звинуватив Путіна в імперіалізмі та використанні шовіністичних комплексів росіян у передвиборних цілях.

«Це утопія. Потяг пішов»

За даними соціологів, все-таки в Білорусі є охочі приєднатися до Росії. Але їх меншість, і з кожним роком таких все менше і менше.

За підсумками соціологічного опитування незалежного центру НІСЕПІ, проведеного у червні цього року, за приєднання до Росії проголосував би 31 відсоток опитаних, а за входження Білорусі до Євросоюзу – 45 відсотків. Те, що взагалі 30 відсотків громадян Білорусі не проти входження своєї держави до Росії є наслідком так званої інтеграційної політики Президента Олександра Лукашенка, який від 1994 року проводить політику русифікації, нехтує білоруською мовою та культурою, всі його промови звучать лише російською, яка є фактично першою державною. А білорусів Лукашенко називає «російськими людьми».

До незалежності Білорусі Лукашенко тривалий час не мав якогось пієтету, створював то союз, то союзну державу з Росією, і був не проти стати на чолі цієї союзної держави. А повернувся до захисту суверенітету лише тоді, коли це стало потрібно задля збереження його власних повноважень.

Останні висловлювання Путіна відверто свідчать про справжні наміри Росії у цій грі в інтеграцію, лобіюванні Митного союзу та Єдиного економічного простору… Але щодо мрії Путіна про нове об’єднання пострадянських країн, у тому числі Білорусі з Росією, на зразок СРСР, то багато спостерігачів у Мінську на це каже: «Це утопія. Потяг пішов. Хоча треба бути обережними».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.