Столична влада має намір знищити чергову зелену зону

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 4.08.2011 17:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14821

На острові Муромець на архіпелазі дніпровських островів у Києві хочуть віддати землю під забудову, повідомили представники Національного екологічного центру України (НЕЦУ).

Так, екологи наводять слова замначальника Головного управління економіки та інвестицій Київської мерії Романа Качура, який повідомив, що в Києві на острові Муромець планують впровадити рекреаційний проект на території в 700 га.

"Але 700 гектарів - це і є площа всього острова Муромець разом з парком Дружби народів. Тому, говорячи про 700 га острова для приватних інвестицій, мерія пропонує віддати інвесторам і два об'єкти природно-заповідного фонду: заказники Урочище Бобровня і Муромець-Лопухуватий, які розташовані на острові ", - йдеться в повідомленні НЕЦУ.

За словами заступника голови Національного екологічного центру Олексія Василюка, на острові Муромець не можна впроваджувати ніяких подібних проектів, адже парк Дружби народів ще з 1994 року зарезервований під створення об'єкта заповідного фонду.

"Також його планують включити в Національний природний парк Голосіївський. Тому там не можна робити нічого, навіть" рекреаційні проекти "- правда, які" рекреаційні проекти "потягнуть на мільйони? Тільки забудова", - говорить еколог.

Він додає, що будь-які наміри забудовників призведуть до пошкодження території острова і стануть порушенням законодавства про природно-заповідний фонд. Ні в чинному Генеральному плані міста, ні в проекті нового Генплану такого проекту немає, зазначають екологи.

"Острів Муромець - остання велика збережена територія в архіпелазі дніпровських островів Києва. Після завершення Великої Вітчизняної війни було вирішено, що позбавлені зелених зон житлові райони Троєщина і Оболонь будуть задовольняти свої рекреаційні потреби в парку Дружби народів і на Муромця. Ніколи тут не планували жодну забудову ", - пояснює заступник командира Дружини охорони природи міста Києва Іван Парнікоза.

Крім того, екологи говорять, що це вже не перша спроба забудувати заповідні острови. В даний час вони відправили мерії Києва листа з проханням роз'яснити, які саме "рекреаційні" роботи планують проводити на Муромця.

Як повідомлялося, в ЮНЕСКО стурбовані погіршенням панорами правого берега Дніпра в Києві. Комітет всесвітньої спадщини рекомендував Україні призупинити будівництво висотних будівель, що нівелюють панораму історичного монастирського ландшафту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.