Суд над Тимошенко триватиме й завтра

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.08.2011 22:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14823

Печерський районний суд міста Києва під час розгляду кримінальної справи, порушеної проти екс-прем’єр-міністра Юлії Тимошенко щодо газових угод 2009 року, вже заслухав 23 із 38 свідків, викликаних стороною державного обвинувачення.

Зокрема, сьогодні у суді були допитані екс-міністр закордонних справ Володимир Огризко, екс-міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Вони працювали в уряді Тимошенко по квоті політичної партії "Наша Україна", очолюваною тодішнім Президентом країни Віктором Ющенком. Ймовірно, саме ця обставина впливала на зміст їх свідчень у суді.

Огризко сьогодні заявив, що Тимошенко не мала права підписувати жодних директив для ведення переговорів між НАК "Нафтогаз України" та російським ВАТ "Газпром", незважаючи на те, що "Нафтогаз України" є державною акціонерною компанією, підпорядкованою Кабінету Міністрів. Проте екс-міністр не зміг або не захотів відповідати на запитання Тимошенко, чи мав право тодішній Президент Віктор Ющенко видавати директиви, якими він зобов’язував НАК "Нафтогаз України" провести результативні переговори та укласти відповідну угоду. До речі, ці директиви Віктора Ющенка також згадуються в обвинувальному висновку щодо Юлії Тимошенко.

Водночас Павленко під час допиту визнав, що міністри, призначені в уряд за квотою "Нашої України", перед кожним засіданням Кабміну збиралися в кабінеті ще одного "нашоукраїнця" – тодішнього віце-прем'єр-міністра Івана Васюника, аби відпрацювати єдину політичну позицію "своїх" міністрів щодо кожного питання порядку денного. Водночас під час допиту Юрій Павленко вимушений був визнати, що для підписання газових угод директиви Кабінету Міністрів були не потрібні. "Я не пам’ятаю в практиці Кабінету Міністрів України як такого затвердження урядом директив", - сказав він.

Як відомо, ще один "нашоукраїнець" Юрій Єхануров дав, на думку Юлії Тимошенко, упереджені свідчення через лобіювання інтересів "Росукренерго": підписання "Соглашения об урегулировании отношений в газовой сфере", яким вводився посередник "Росукренерго" у відносини між російським ВАТ "Газпром" та українським "Нафтогазом", відбулося 4 січня 2006 року саме за часів прем’єрства Єханурова.

Між тим, Тимошенко заявляє, що безглуздо викликати у якості свідків на судовий процес людей, дії яких можуть трактуватися як злочинні.

Сьогодні у судовому засіданні, реагуючи на клопотання сторони обвинувачення щодо залучення в якості свідка міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка Юлія Тимошенко сказала: "Треба тоді і Фірташа запросити. Вони би тут разом непогано виглядали. Бойко – це людина, яка представляє мафію Фірташа, вона забрала через Стокгольмський арбітраж 11,5 мільярдів кубічних метрів газу та віддала його корупційній структурі "Росукренерго". Ця людина мусила б бути тут замість мене – на лаві підсудних. Ви не викликаєте до суду людей, які можуть справді свідчити, а викликаєте свідка мафії. Тому я заперечую, щоб злочинців сюди викликали у якості свідків".

У свою чергу, захисник Юрій Сухов зазначив, що не вважає за необхідне допит Бойка у якості свідка через те, що він не має жодного відношення до цієї справи.

Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв не задовольнив клопотання сторони обвинувачення про залучення Юрія Бойко "у зв’язку з неналежним оформленням клопотання".

Після цього суддя оголосив перерву у судовому засіданні до 09:00 п'ятниці, 5 серпня.

Як відомо, сьогодні суд частково задовольнив клопотання сторони захисту щодо запрошення в якості свідків колишніх членів Кабінету Міністрів та представників компанії "Укртрансгаз": свідчитимуть лише колишній Перший віце-прем'єр Олександр Турчинов та керівник служби партії "Батьківщина" Михайло Лівінський.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.