“Важка артилерія” ГПУ. У суді над Тимошенко свідчить Азаров

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 5.08.2011 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14828

Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив про неможливість розірвання газової угоди з Росією 2009 року в односторонньому порядку і назвав її “зрадницькою”.

Про це він заявив у Печерському райсуді Києва 5 серпня, даючи свідчення у справі проти Юлії Тимошенко.

Азаров сказав, що коли прочитав угоду (укладену Тимошенко), він "не міг собі уявити, що така угода могла бути санкціонована урядом України". "Умови угоди роблять практично неможливим односторонній вихід з неї", - заявив чинний прем’єр.

Він нагадав про санкції за недобір газу, а також про закладену на 10 років наперед "невигідну траєкторію ціни". "В підсумку, після тривалих і важких переговорів, ми отримали 100 доларів знижки, що дало нам можливість трохи перепочити", - сказав Азаров.

Разом із тим, він у чергове висловив переконання, що в результаті угоди населення України отримало підвищення комунальних тарифів. "Тому я розцінюю цю угоду як зрадницьку по відношенню до людей і до країни", - заявив Азаров.

Азаров розказав, за якою ціною Україна купуватиме газ у Росії до кінця 2011 року.

"У першому кварталі 2011 року була ціна 263 доларів (за тисячу кубометрів), у другому -296 доларів. У третьому ми ведемо переговори про прогнозовану ціну 348 доларів, у четвертому - 388 доларів", - розповів Азаров.

За словами прем'єра, одним із аргументів під час переговорів була цінова ситуація, яка існує для сусідніх з Україною держав, що отримують газ від Російської Федерації.

Азаров підкреслив, що ціна враховує також знижку, яку отримала Україна в результаті підписання Харківських угод.

Між тим, нещодавно Італійська газова компанія Edison, яка першою з європейських споживачів зважилася на судову справу проти "Газпрому" через ціни на газ, змогла добитися поступок від монополії.

Услід за Edison, в арбітраж проти російської монополії пішов найбільший європейський споживач - німецький E.ON.

Україна нині також намагається домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціноутворення на газ. На сьогоднішній день вже було проведено декілька раундів безрезультатних переговорів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.