За версією чиновників міністром і нардепом може бути особа з подвійним громадянством

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 5.08.2011 15:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14832

Українське законодавство прямо не забороняє мати громадянство іншої держави.

"У нас просто інше громадянство не визнається", - заявила начальник відділу громадянства Державного департаменту у справах громадянства, еміграції і реєстрації фізичних осіб МВС Ірина Фадєєва.

Як відомо, нещодавно з’явилася інформація про ізраїльське громадянство мера Києва Леоніда Черновецького.

За словами Фадєєвої, неможливо звільнити урядовця, навіть державного службовця високого рангу, який має подвійне громадянство, оскільки це чітко не визначено в українському законодавстві.

Навіть якщо буде доведено, що посадовець має ще одне громадянство, додала Фадєєва.

У свою чергу, перший заступник директора Департаменту паспортної роботи і громадянства Державної міграційної служби Тетяна Нікітіна наголосила, що на сьогодні в країні немає офіційної статистики щодо кількості осіб, які мають подвійне громадянство.

За її словами, такої статистики немає, "і у принципі бути не може, тому що це інформація, якою володіє сам громадянин".

Нікітіна зазначила, що державні органи України можуть звернутися із запитом до інших країн з приводу встановлення громадянства тієї чи іншої особи.

За словами Нікітіної, практика свідчить, що, "як правило, у наданні такої інформації відмовляють, оскільки за законодавством цих країн ця інформація належить до інформації персонального характеру, яка захищається державою".

"Перевірити ці факти практично ніколи неможливо", - наголосила вона.

Нікітіна повідомила, що фахівці готують законопроект, яким планується врегулювати питання про подвійне громадянство.

Вона додала, що у 2010 році такий законопроект вже було розроблено і навіть прийнято парламентом у першому читанні, однак так і не було прийнято у цілому.

Відповідаючи на запитання, чи створюється загроза національній безпеці України у зв`язку з тим, що урядовець може мати подвійне громадянство, Фадєєва зазначила:

"Так, це, напевно, представляє небезпеку, якщо високі пости обіймають люди, які мають подвійне громадянство".

Вона нагадала, що ці люди мають, зокрема, доступ до секретної інформації, до документів, які становлять державну таємницю.

Раніше ЗМІ з посиланням на документи писали про те, що Черновецький та його дружина Аліна Айвазова вже 17 років мають громадянство Ізраїлю. Водночас сам мер Києва цю інформацію заперечив.

Це не перша історія з подвійним громадянством українських чиновників. Так, свого часу вибухнув скандал навколо грузинського паспорта Давида Жванії, ще раніше – навколо панамського паспорта колишнього прем’єра Павла Лазаренка.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.