Україна поминає жертви Голодомору

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.11.2006 00:33 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1485

У суботу, 25 листопада, в Україні День пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. У церквах країни - панахиди за померлими голодною смертю. О 16:00 на Михайлівській площі Києва розпочалася пам`ятна жалобна акція “Засвіти свічку!”.

У Софійському соборі Києва пройшла спільна молитва ієрархів християнських церков. На молитві були присутні Президент України Віктор Ющенко зі своєю родиною, спікер парламенту Олександр Мороз, мер столиці Леонід Черновецький, депутати Верховної Ради, члени уряду, громадські діячі, свідки Голодомору.

Ця трагічна дата в Україні офіційно відзначається вже понад 10 років. Перший указ про Дні скорботи та пам’яті жертв Голодомору в Україні в 1932-1933 роках було підписано першим Президентом незалежної України Леонідом Кравчуком напередодні 60-річчя Голодомору - 19 лютого 1993 року.

26 листопада 1998 року другий Президент країни Леонід Кучма підписав указ про встановлення Дня пам’яті жертв Голодомору, котрий з того часу відзначається щорічно кожну четверту суботу листопада. Згодом до указу було внесено зміни, і цей день звучить тепер як День пам’яті жертв Голодоморів та політичних репресій.

Цього року Президент України Віктор Ющенко вніс на розгляд парламенту як невідкладний проект закону про Голодомор 1932-1933 років в Україні. Він кваліфікує Голодомор 1932-1933 років в Україні як геноцид української нації. Крім того, проект закону забороняє заперечення факту Голодомору, встановлюючи за це адміністративну відповідальність.

На минулому тижні народні депутати відклали розгляд цього президентського законопроекту. Разом з тим до Верховної Ради було внесено альтернативний законопроект про Голодомор 1932-1933 років депутатами від Партії регіонів. Заступник керівника фракції Партії регіонів Євген Кушнарєв сказав, що в їхньому законопроекті говориться про факт Голодомору також, як і в президентському законопроекті, і Голодомор розцінюється як трагедія.

У 2003 році під час 58-ий сесії Генеральної асамблеї ООН 36 країн-учасниць цієї організації стали співавторами спільної заяви з нагоди 70-ої річниці Голодомору в Україні, а ще третина держав-членів ООН беззастережно підтримала цей документ. З того часу більше 10 країн світу на високому рівні визнали Голодомор в Україні актом геноциду. Серед них парламенти США, Канади, Естонії, Аргентини, Австралії, Італії, Угорщини, Литви, Грузії та Польщі.

Офіційний Київ сподівається, що рішення про визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом проти українського народу буде прийнято на сесії Генассамблеи ООН восени 2007 року. МЗС України та Російської Федерації останнім часом обмінялися коментарями з приводу теми Голодомору.

У Києві відбулася запланована церемонія закладання символічного каменю на місці майбутнього меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років схилах Дніпра. Були висаджені кущі калини другої черги калинового гаю пам’яті жертв Голодомору. Торік було висаджено першу чергу гаю з 300 кущів.

Лідери країни взяли участь у жалобній ході від Софійської площі до Пам’ятного знака "Жертвам Голодоморів 1932-1933 років" на Михайлівськ площі. На площі було запалено 25 тисяч свічок - саме стільки українців вмирало щоденно протягом Голодомору 1932-33 років (див. наш фотозвіт із жалобної акції "Засвіти свічку!" ). Потім на спомин жертв Голодомору багато людей в Україні запалили свічки і в своїх будинках, які будуть горіти всю ніч.

В Українському домі, за підтримки СБУ, працює експозиція розсекречених документів НКВС-КДБ “Розсекречена пам`ять”.

Відповідно до одного з останніх оприлюднених соцопитувань, дві третини українців (65%) вважає, що Голодомор 1932-33 років в Україні був викликаний діями тодішньої влади. Про це свідчить опитування, проведене 8-14 вересня Київським міжнародним інститутом соціології.

Як повідомив президент КМІС Валерій Хмелько, відповідно до результатів опитування, на питання "чи був цей голод викликаний головним чином діями влади або природних обставин" 65% опитаних відповіли "діями влади", 11,4% - "природними обставинами", 5% - не задумувалися над цим питанням раніше і 12,7% утруднилися відповісти. Усього про Голодомор чули або читали 94,4% опитаних.

За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, котрий виник внаслідок адміністративних заходів московської влади, в Україні, за різними оцінками, стали від 7 до 10 млн. людей. Це означає, що в ті трагічні роки Україна не дорахувалася від 10 до 25% свого населення, втрачаючи його по 25 тисяч осіб на день, по тисячі - на годину, по 17 - щохвилини.

Учені дійшли до висновку, що тривалість життя українців у 1933 році в чоловіків становила 7,3 роки, а в жінок - 10,9 року. Наслідки 1930-х років, на думку експертів, Україна відчуває донині.

Як стверджують фахівці, якби Україна не пережила Голодомори, її населення на сьогодні було вдвічі більше - до 100 млн чоловік.

За матеріалами інтернет-видань.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.