Між Україною і Росією тривають переговори про режим базування ЧФ РФ

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 8.08.2011 10:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14874

Україна і Росія готуються до кінця року підписати низку угод, пов’язаних з базуванням Чорноморського флоту РФ в Криму, повідомив посол з особливих доручень МЗС Росії Олександр Бавикін.

"У поточному році вже повністю узгоджені і готуються до підписання угода між урядом Російської Федерації і кабінетом міністрів України про узгодження пересувань, пов'язаних з діяльністю військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, поза місцями їх дислокації, а також угода між урядом Російської Федерації і кабінетом міністрів України про взаємодію з питань попередження надзвичайних ситуацій, пожеж і ліквідації їх наслідків в населених пунктах, в яких дислокуються об'єкти Чорноморського флоту Російської Федерації на території України", - повідомляє Бавикін.

Він відзначив, що у переговорах є також зрушення у питанні інвентаризації нерухомості. Експерти домовилися про порядок її проведення і формат складання необхідної документації. Досягнуто також принципове розуміння про те, яким чином слід налагодити загальну систему забезпечення безпеки мореплавання на Азовському і Чорному морях.

Водночас, Бавикін зазначив, що ще передбачається укласти цілий ряд додаткових договорів з флотської тематики, присвячених різним аспектам, пов'язаним з діяльністю флоту. Серед них угода про пільговий митний режим для вантажів, що поступають на Україну для забезпечення флоту; про порядок узгодження питань перетину державного кордону України кораблями і судами, літальними апаратами російського Чорноморського флоту; про організацію гарнізонної служби російських військових формувань.

Планується також завершити узгодження проекту угоди з питань юрисдикції і надання правової допомоги у кримінальних справах у зв'язку з перебуванням російських військових формувань в Україні.

"Розглядається і український проект угоди про дії сторін в кризових ситуаціях, в яких можуть бути задіяні підрозділи Чорноморського флоту Російської Федерації, що базуються на території України", - додав Бавикін.

Як повідомлялося раніше, Фонд державного майна має намір наприкінці липня-серпні 2011 року почати інвентаризацію нерухомості і земель, які перебувають у користуванні Чорноморського флоту Росії в Україні.

Як повідомлялось, у травні Україна і Росія почали консультації про перегляд переліку об'єктів, орендованих Чорноморським флотом. Москва може відмовитися від використання низки великих земельних ділянок у центрі Севастополя, якщо будуть знайдені інвестори для їх комерційної забудови.

За оцінкою української влади, сумарна вартість інвестпроектів перевищить 1,7 мільярда доларів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.