Європейський підхід. Вже дві німецькі компанії судяться з “Газпромом” через ціни на газ

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 10.08.2011 11:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14908

Німецька компанія RWE подала в арбітраж позов до “Газпрому” з вимогою перегляду формули ціни на газ.

Про це повідомив головний виконавчий директор RWE Юрген Гроссман.

Це вже другий позов, який загрожує російському монополісту фінансовими втратами. Раніше в суд на нього подав найбільший енергоконцерн Німеччині - E.ON. Переговори про перегляд ціни з "Газпромом" RWE веде вже давно, проте до рішучих дій перейшла лише зараз. За прогнозами німецької компанії, результатів арбітражного розгляду слід чекати в 2012-2013 роках.

Подібне звернення передбачено в кожному контракті, нічого екстраординарного в цьому немає, зазначили в "Газпром експорті".

За словами віце-президента Російського газового товариства Олега Жиліна RWE спробує відв'язати ціни на газ, передбачені контрактом з "Газпромом", від цін на нафту і прив'язати їх до спотових цін.

Однак, на його думку, сектор ще не пристосований до того, щоб угоди укладалися з прив'язкою до спотового ринку, тому що відсутні необхідні газотранспортні структури, щоб забезпечити гарантовані поставки оперативні, вважає Жилін.

RWE Transgas уклала з "Газпромом" контракти на поставку газу ще в 1998 і 1999 роках, в 2006 році вони були продовжені до 2035 року. За умовами контрактів передбачені поставки газу обсягом 9 млрд куб. м на рік і його транспортування обсягом до 30,5 млрд куб. м в рік.

При цьому RWE не припиняє переговорів з "Газпромом" про створення СП, також сказав Гроссман. Німецька компанія може продати частину своєї "дочки" RWE Deo, яка має енергоактиви в Німеччині, Великій Британії, Норвегії, Данії та Єгипті.

Як повідомлялось, першою іноземною компанією, якій вдалося домогтися для себе перегляду ціни на газ "Газпрому", стала італійська Edison. Вона домоглася з російського боку знижок на закуповуваний у монополіста обсяг в 200 млн євро.

Нагадаємо, що Україна нині також намагається домовитися з "Газпромом" про перегляд формули ціноутворення на газ. На сьогоднішній день вже було проведено декілька раундів безрезультатних переговорів.

"Нафтогаз" намагався "надавити" на російського експортера погрозами підвищення вартості транзиту блакитного палива через свою територію, проте такі заяви очікуваного ефекту не мали. У відповідь російська сторона заявила, що буде всіляко намагатися скоротити обсяги транзиту газу через Україну.

Як варіант виходу з ситуації "Газпром" пропонував продавати Україні паливо за європейською ціною, але зі знижкою у 40% в обмін на створення СП з "Нафтогазом". Україна від такої пропозиції відмовилась.

Як повідомлялося, ціна імпортного природного газу, що постачається російським "Газпромом" "Нафтогазу України" у другому кварталі збільшилася до 295,6 доларів за тисячу кубометрів. У третьому кварталі вона виросте до 350 дол. і в четвертому - 400 дол. за тисячу "кубів".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.