Загадково зник шахтар, який розповідав про жахи на суходільській шахті

Автор/джерело -  © Газета.ua



Дата публiкацiї - 10.08.2011 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14910

Шахтар Ігор Сметанін, який розповів про трагедію на шахті “Суходольська-Східна”, зараз не працює.

Шахтар Ігор Сметанін

Про це сьогодні, 10 серпня 2011 року, розповів голова Луганської обласної державної адміністрації Володимир Пристюк.

"Цей чоловік написав заяву на розрахунок. Його ще ніхто не звільнив, бо він повинен протягом двох тижнів відпрацьовувати. Зараз він не працює і знайти його не можуть, сказали, що поїхав відпочивати ", - зазначив Володимир Пристюк.

При цьому він додав, що розмовляв з директором шахти "Суходільська-Східна" та з генеральним директором ВАТ "Краснодонвугілля" і зазначив, що кожна людина має право висловлювати свою думку.

"Мені сказали, що він виявив сам таке бажання, і я їм відповів: "Тоді постарайтеся зробити так, щоб його власне бажання було таким, щоб він працював на одній з шахт міста Краснодона, а якщо у нього є помилкові погляди, то ми повинні зустрічатися і пояснювати йому". Якщо ж він правий, то цим повинні займатися відповідні органи", - розповів Володимир Пристюк.

Нагадаємо, працівник шахти "Суходільська-Східна", де сталася аварія, Ігор Сметанін розповів в інтерв'ю журналістам про умови роботи та систематичні порушення техніки безпеки на шахті.

"Вони людей (пускають) як витратний матеріал, розумієте?", - сказав шахтар, повідомляє ТСН.ua.

Він зауважив, що залишився фактично безробітним, але хоче, щоб цей матеріал був показаний людям. За словами Смєтаніна, умови роботи на шахті були далекі від цивілізованих.

Зокрема, зазначив він, у шахтному повітрі концентрація метану завжди перевищує допустиму норму у кілька разів. "5 відсотків метану, замість піввідсотка", - розповів гірник.

"Якщо йде викид метану, ніхто ж не йде, вони провітрюють і продовжують працювати", - додав він.

Смєтанін зізнався, що платять на шахті "копійки", а працювати змушують "як худобу". Після роботи, навіть взимку, помитися можна лише у холодній воді. Якщо людина присіла відпочити "потрапляє на полігон за 800 гривень на місяць",

"А вони (шахтарі) загинули, тому, що (їм казали) "Давай, давай, швидше, проходку давай, давай мільйони", - розповів Смєтанін.

Нагадаємо, в п'ятницю, 29 липня, сталося одразу дві великі аварії на українських шахтах.

На шахті "Суходольська-Східна" в Луганській області на глибині 915 м стався вибух. Загинули 26 гірників.

Попередньою причиною аварії на шахті "Суходільська-Східна" Луганська обладміністрація назвала вибух повітряно-метанової суміші.

Від “Аратти”: Ми маємо сумнів щодо правдивості або поінформованості губернатора. Адже у інтерв'ю журналістам шахтар Сетанін декілька разів повторив, що з грошима в нього великі проблеми.

Отже, виникає питання: за який кошт і куди він міг поїхати на відпочинок? І чи буде відпочивати людина, яка не має роботи і за що виживати?

Чи під "поїхав відпочивати" приховується дещо протилежне?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.