Захід негативно сприймає суд над Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 10.08.2011 14:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14913

Уряди країн Вишеградської четвірки висловили занепокоєння арештом колишнього прем’єра України Юлії Тимошенко.

Про це йдеться у відкритому листі уряду Польщі, Угорщини, Чехії та Словаччини, опублікованому чеським МЗС. Водночас у Міністерстві закордонних справ України кажуть, що українську владу у суді над Юлією Тимошенко непокоїть «міжнародний аспект».
«Країни Вишеградської четвірки занепокоєні ситуацією в Україні, викликаною рішенням Печерського райсуду Києва арештувати Юлію Тимошенко», – йдеться у повідомленні.

«Вишеградська четвірка вважає, що кожному громадянину України має гарантуватися зважений, прозорий та незалежний процес», – зазначено у відкритому листі. У зверненні також йдеться про те, що арешт Тимошенко був «неадекватною» реакцією на порушення судової процедури чи перешкоджання розгляду.

«Країни Вишеградської четвірки як активні прихильники намірів України щодо євроінтеграції сподіваються, що українська влада підкріплюватиме ці прагнення гарантіями права, чесним правосуддям та високими стандартами демократії в країні», – йдеться у відкритому листі.

Днем раніше, 9 серпня, президент Чехії Вацлав Клаус звернувся до Президента України Віктора Януковича з проханням особисто підтвердити неполітичні мотиви проведення процесу проти Тимошенко.

Депутат Європарламенту: «Процес на Тимошенко – ганебний»

Депутат Європарламенту від Лондона Чарльз Теннок називає «ганебним» процес над колишнім прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко. Про це він заявив в інтерв'ю «Главкому».

«Юлія Тимошенко - не гангстер, не злочинець. Процес над Тимошенко ганебний, від нього смердить маніпуляцією системою правосуддя. Багато високопоставлених осіб Великої Британії і Євросоюзу вже висловили глибоке занепокоєння з приводу цього суду», – наголосив євродепутат.

При цьому він навів такий приклад: «Гордон Браун, колишній прем'єр-міністр Британії, колись був міністром фінансів. Свого часу він продав 60% золотовалютного резерву на 3,5 мільярда доларів по 375 доларів за унцію. Зараз це золото коштувало б 19 мільярдів. Ніхто не пропонує переслідувати його в кримінальному порядку, тому що він зробив політичну помилку».

Головне ж звинувачення на адресу Юлії Тимошенко, відзначив Теннок, полягає в тому, що вона уклала газову угоду, яка завдала Україні величезних збитків. «Але це політичне рішення, що не підлягає кримінальному переслідуванню. Це народу вирішувати і оцінювати її вчинок на виборах. Тому звинувачення проти Юлії Тимошенко смішні», – наголосив політик.

Посол США хоче відвідати Тимошенко у в’язниці

Посол США в Україні Джон Теффт має намір відвідати колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко в Лук’янівському слідчому ізоляторі Києва. Про це агенції «Українські новини» повідомили у прес-службі посольства США.

«У заяві уряду США від 6 серпня сказано, що посольство звернулося із проханням про можливість відвідати Тимошенко в слідчому ізоляторі. Дійсно, таке прохання було передане в МЗС», – зазначили у прес-службі.

За даними посольства, Міністерство закордонних справ України у свою чергу спрямувало прохання в Печерський районний суд Києва. Поки рішення суду посольство не має.

МЗС України непокоїть у суді над Тимошенко «міжнародний аспект»

Міністерство закордонних справ України роз’яснює іноземним дипломатам ситуацію навколо судового процесу над колишнім прем’єром Юлією Тимошенко. Про це на брифінгу 9 серпня заявив директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин.

«Ми, безумовно, свою позицію доносимо, аргументуємо, спілкуємося з посольствами іноземних держав», – сказав він, додаючи, що в цьому випадку відбувається «безпрецедентне залучення міжнародного співтовариства до цього судового процесу».

Олег Волошин також виступив із критикою спроби представників української опозиції використовувати «міжнародний аспект», що, за його словами, призводить до створення перешкод у євроінтеграції України.

«Сама Юлія Тимошенко закликала європейську спільноту підписати угоду про асоціацію з Україною, тому що дійсно, ця угода потрібна не діючій владі, а всій державі, але ми бачимо спроби шантажувати Україну тим, що якщо, наприклад, судова справа не буде завершена, то не буде підписано угоди. Ми вважаємо таку лінію поведінки неприйнятною», – заявив Олег Волошин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.