Головна «зброя» влади проти протестів - фальсифікації, суди та міліція

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 10.08.2011 15:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=14916

“Тиждень” здійснив експрес-аналіз заходів влади, за допомогою яких вона намагається не допустити акцій протесту, або продемонструвати їх нікчемність.

Головною «зброєю» влади проти невдоволених громадян, які виходять протестувати на вулицю, залишаються «незалежні» суди, міліція та різного роду фальсифікації.

Суди забезпечують юридичне обґрунтування заборони, а міліція використовується для залякування учасників протесту, перешкоджання їх проведенню, переслідуванню протестуючих (почасти за надуманими приводами) та силового виконання рішення суду.

Не гребує влада і провокаціями під час тривалих протестів.

Наприклад, під час Податкового майдану влада спробувала внести розкол в ряди підприємців, щоб компроментувати самі ідею протесту.

Втім, це не врятувало Віктора Януковича від необхідності ветувати Податковий кодекс. Та навіть після цього, радикально налаштовані протестувальники залишалися на Майдані, вимагаючи відставки авторів кодексу.

Проти них задіяли бійців спецпідрозділу міліції «Беркут», які вночі оточили наметове містечко, забезпечуючи працівникам комунальних служб «комфортні» умови демонтажу «джерела» непокори. Показово, що наметове містечко демонтували за рішенням суду.

Водночас, для залякування потенційних мітингувальників, міліція арештувала 6 учасників Податкового майдану».

Влада аргументувала розгін протестуючих необхідністю встановлення ялинки для святкування Нового року.

Згодом, головними «нейтралізаторами» автопробігу «День опору окупації», що отримав назву «Автомайдан», було призначено ДАЇ, яка усіляко перешкоджала учасникам автопробігу дістатися до Києва.

Уже в квітні, напередодні протестів присвячених річниці підписання Харківських угод, влада влаштувала у Києві під Адміністрацією президента альтернативну акцію на свою підтримку, задіявши молодіжну організацію Партії регіонів. Водночас, у Херсоні міліція погрожувала учасникам мітингу «Чорноморський флот стоїть. Де дешевий газ?», роздаючи активістам «Застережний припис особі, яка має намір участі в масових заходах», де повідомлялось про можливість притягнення до кримінальної відповідальності.

У травні, напередодні «Дня гніву» міліція позбавилася поблажливості і рішуче придушила спробу встановлення наметів активістами у парку під Верховною Радою. Свої дії МВС аргументувало тим, що «День гніву» проводився несанкціоновано.

За кілька днів по тому, напередодні наступної акції протесту під назвою «Уперед», в Тернополі, щоб не допустити перевезення у Київ активістів, міліція і податківці вдалися до залякування перевізників. За такою ж схемою діяла міліція у Хмельницькому та Чернігові. Протее акція протесту все ж відбулася і пройшла спокійно. Міліція пояснила, що не побачила порушень громадського порядку. Втім, ЗМІ пояснювали таку пасивність міліції певними кулуарними домовленостями організаторів протестів з представниками влади.

Після початку суду над Тимошенко і протестів під стінами суду її прихильників влада організувала альтернативний мітинг під керівництвом колишнього нардепа-«регіонала» Олега Калашнікова. Показово, що деякі його учасники не приховували, що мітингують за гроші.

Крім того, прихильники «незалежного» суду над Тимошенко отримали дозвіл на проведення акції в МВС.

Водночас, «незалежний» амін суд заборонив акцію прихильників Тимошенко.

Тим часом харківська міська влада, для недопущення протестів «озброїлася» забороною суду на майдані Свободи, а для перестраховки влаштувала там конкурс малюнків на асфальті, у якому брали участь два десятки службовців Департаменту сім'ї та молоді, а вже пізніше туди завезли дітей». Згодом, на майдані свободи також відбулася нібито репетиція шоу «Майданс-2».

Цікаво, за інформацією обласної організації ВО «Батьківщина» рішення харківського адмінсуду приймалося на основі сфальсифікованої заявки опозиції на проведення мітингу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.